Το Καραμανδάνειο είναι το μοναδικό νοσοκομείο σε όλη την περιφέρεια που διαθέτει εξειδικευμένο αναισθησιολογικό τμήμα

Δήλωση Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη,
για το «Καραμανδάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Παίδων

Το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» επιτελεί σπουδαίο έργο στην περιφέρεια της 6ης Υ.Π.Ε και είναι το μοναδικό αμιγώς Παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Οι εργαζόμενοι στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, όπως και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή, ο παλαιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και η υποχρηματοδότηση, έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και το φιλότιμο των, λιγότερων πια και γονατισμένων, εργαζομένων, των «αφανών ηρώων» με τις μάσκες, απαιτείται η λήψη ουσιαστικών και δραστικών μέτρων για την ενίσχυση του Νοσοκομείου.
Περιστατικά από όλη την περιφέρεια της 6ης ΥΠΕ, από νοσοκομεία και ιδιώτες παιδίατρους, παραπέμπονται στο μοναδικό εξειδικευμένο ακτινολογικό κέντρο για νεογνά, βρέφη, παιδιά και εφήβους. Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε αυτές τις ηλικίες είναι οι υπερηχογραφικοί έλεγχοι και οι μαγνητικές τομογραφίες, λόγω απουσίας ακτινοβολίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητή η αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός Μαγνητικού Τομογράφου σε ένα Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Ξέχωρα που για την πραγματοποίηση μιας μαγνητικής τομογραφίας στα παιδιά απαιτείται η αναισθησία του μικρού ασθενούς. Το Καραμανδάνειο είναι το μοναδικό νοσοκομείο σε όλη την περιφέρεια που διαθέτει εξειδικευμένο αναισθησιολογικό τμήμα.
Τώρα οι γονείς καταφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, είτε στην Πάτρα είτε ακόμη και στην Αθήνα, με μεγάλο κόστος, τόσο οικονομικό, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, όσο και ψυχολογικό για τα παιδιά τους.
Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν αποτελούν κάποιο «μοντέλο» ή κάποια «εξαίρεση»: Αποτυπώνουν τη στρατηγική του κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ, μέσα από την οποία τα μονοπώλια και το κράτος επιχειρούν να απαλλαγούν όσο γίνεται περισσότερο από το «κόστος» της υγειονομικής περίθαλψης του λαού, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα χρυσοφόρα πεδία για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων-διαγνωστικών κέντρων.
Πιστεύουμε ότι οι σκέψεις – απόφαση της 6ης ΥΠΕ να διακοπούν οι δρομολογημένες ενέργειες απόκτησης Μαγνητικού Τομογράφου από το Γ. Ν. Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» θα πρέπει να αλλάξουν. Θα πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες για εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου στο «Καραμανδάνειο» και παράλληλα να γίνουν προσπάθειες ώστε να αποκτήσει και το ΠΕΔΥ Αγίου Αλεξίου – Μονάδα Υγείας (πρώην ΙΚΑ) καινούριο μαγνητικό τομογράφο.
Ο λαός μας πρέπει να παλέψει για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Ένα σύστημα που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.