Πάλι φήμες για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν -Κόλλησε κορωνοϊό;

advertisement

Οι φήμες για τον Κιμ Γιονγκ Ουν επανήλθαν στο προσκήνιο καθώς ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας εξέφρασε «υποψίες» για την κατάσταση της υγείας του Βορειοκορεάτη δικτάτορα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τους τελευταίους μήνες ο Κιμ έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις δημόσιες εμφανίσεις του δίνοντας τροφή σε εικασίες ότι είναι σε άσχημη κατάσταση. Δημοσιεύματα είχαν υποστηρίξει ότι ο «λαοπρόβλητος ηγέτης» μπορεί να είναι νεκρός ή σε κώμα αφού απουσίασε ξαφνικά από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του παππού του και ιδρυτή της Β όρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ στις 15 Απριλίου. Διεθνή ΜΜΕ άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά, που απέτυχε με αποτέλεσμα να χαροπαλεύει.

Μετά από μια απουσία 20 ημερών ο Κιμ επανεμφανίστηκε τελικά την Πρωτομαγιά στα εγκαίνια ενός εργοστασίου λιπασμάτων, για να εξαφανιστεί και πάλι στη συνέχεια. Έκτοτε τα κρατικά ΜΜΕ στη Βόρεια Κορέα δημοσιεύουν συνεχώς ρεπορτάζ για διάφορες δραστηριότητες του Κιμ, χωρίς, ωστόσο, να τον δείχνουν σε δημόσιες εκδηλώσεις. Κι όπως είπε χθες ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Τάρο Κόνο, οι πρόσφατες κινήσεις στην Πιονγιάνγκ είναι «όλες πολύ περίεργες».

Οι υποψίες της Ιαπωνίας για τον Κιμ

«Έχουμε ορισμένες υποψίες για την υγεία του [Κιμ]», δήλωσε. Κι όπως είπε οι «πολύ περίεργες κινήσεις» στη Βόρεια Κορέα εντάσσονται στην προσπάθεια του Κιμ να αποφύγει να μολυνθεί από τον κορωνοϊό καθώς εξαπλώνεται τστη χώρα. Ο Ιάπωνας Υπ ΑΜ είπε ακόμη ότι το Τόκιο ανταλλάσσει πληροφορίες με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για τον Κιμ, αλλά όπως είπε: «δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω για τέτοια θέματα».

Η Βόρεια Κορέα επιμένει ότι δεν έχει καταγράψει ούτε ένα κρούσμα του νέου κορωνοϊού, αλλά ξένοι ειδικοί αμφιβάλλουν έντονα για τους ισχυρισμούς του καθεστώτος, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι ο Κιμ αντιμετωπίζει και πάλι σοβαρά προβλήματα υγείας, ή ενδεχομένως και να έχει πεθάνει, όπως ανέφεραν οι Times του Λονδίνου. Υποστηρίζουν δε ότι ένα ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα θα έχει επιδεινώσει τα μεγάλα οικονομικά της προβλήματα, σε συνδυασμό με τις διεθνείς κυρώσεις για τις πυρηνικές και πυραυλικές της φιλοδοξίες και τα κλειστά – λόγω της πανδημίας – σύνορα με την Κίνα, βασικό σύμμαχο και σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Πιονγιάνγκ.