ΑΧΑΪΑ: «Γολγοθάς» στον ΟΓΑ για μία σύνταξη γήρατος…αν προλάβουν – Σε αναμονή 4.500 ασφαλισμένοι στην περιοχή

Πραγματικός γολγοθάς για ους ασφαλισμένους του ΟΓΑ από την Δυτική Ελλάδα, που θα αποφασίσουν να βγουν σε σύνταξη γήρατος, αφού οι περισσότεροι , περιμένουν τουλάχιστον 2 χρόνια για να πάρουν σύνταξη, ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η ταλαιπωρία που θα υποστούν, όσοι θα συνταξιοδοτηθούν με διαδοχική ασφάλιση, καθώς ο χρόνος αναμονής για σύνταξη γήρατος, μπορεί να φτάσει έως και 4 χρόνια. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που πεθαίνουν περιμένοντας…
Στη Δυτική Ελλάδα, βρίσκονται αυτή την περίοδο σε αναμονή έγκρισης και απόδοσης σύνταξης, 4.500 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι περισσότεροι εξ’ αυτών, άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, που γέρασαν καλλιεργώντας την γη τους και φροντίζοντας τα ζώα τους.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασφαλισμένων από την περιοχή, οι αιτήσεις των οποίων, βρίσκονται εδώ και 18 μήνες στα συρτάρια του ταμείου, σε αναμονή έγκρισης, αλλά, κανείς αρμόδιος, δεν είναι σε θέση να τους δώσει κάποια σαφή απάντηση, πότε θα πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται.
Το ταμείο του ΟΓΑ στην Πάτρα ήταν πάντα προβληματικό, όχι μόνο στο θέμα της έγκρισης και της απόδοσης συντάξεων, αλλά και σε πλήθος άλλων ζητημάτων. Θυμόμαστε ακόμα, τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έγιναν πριν από μήνες, για την πολύμηνη καθυστέρηση στην διαδικασία έγκρισης, 800 αιτήσεων για απόδοση εξόδων κηδείας.

Ακόμα και με την ενοποίηση του ταμείου με τον ΕΦΚΑ, το πρόβλημα δεν λύθηκε. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, μόλις ένας υπάλληλος είναι αρμόδιος ανά νομό, για να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται τις αιτήσεις των υποψήφιων προς συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα, σήμερα να έχει συγκεντρωθεί ένα βουνό από φακέλους σε κατάσταση αναμονής. Στην πορεία, ήρθε και η καραντίνα λόγω του κορονοϊού, με τις άδειες ειδικού σκοπού και όλο το σύστημα απονομής συντάξεων του ΟΓΑ, απορρυθμίστηκε πλήρως.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΦΚΑ της Πάτρας, Γιώργος Κυριακόπουλος, η κατάσταση με τον ΟΓΑ της Πάτρας, είναι όντως τραγική, γιατί η ενοποίηση με τον ΕΦΚΑ, έγινε με πρόχειρο τρόπο που δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα του παρελθόντος.
Το ελάχιστο προσωπικό που υπηρετεί στο ταμείο στην περιφερειακή διεύθυνση της Πάτρας, αδυνατεί να επιταχύνει τους ρυθμούς εξέτασης των φακέλων, ενώ η καραντίνα λόγω του κορονοϊού, συνέβαλε στο να εκτραχυνθεί η κατάσταση.

Ο κ. Κυριακόπουλος, τόνισε ότι, ο ΕΦΚΑ είχε ενισχυθεί με 1000 συμβασιούχους, οι οποίοι όμως, αποχώρησαν λόγω λήξης της σύμβασης εργασίας τους, με αποτέλεσμα το ταμείο, να υπολειτουργεί.
Πάντως και αυτός, συμφώνησε ότι με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να δοθεί σημαντική ώθηση, στην διαδικασία και τον χρόνο απονομής συντάξεων του ΟΓΑ.