Καραντίνα σε κρατίδιο της Γερμανίας – Υπό το φόβο δεύτερου κύματος κορονοϊού η Ευρώπη

Υπό τον φόβο του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού ζει η Ευρώπη, την ίδια ώρα που στη Γερμανία επιβλήθηκε ένα τοπικό lockdown στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σε περιοχή που επηρεάζονται 650.000 άνθρωποι.

Αφορμή για την άμεση επιβολή περιοριστικών μέτρων στις περιοχές Γκίτερσλο και Βάρεντορφ είναι οι φόβοι για εξάπλωση του κορωνοϊού από τους πάνω από 1.550 εργαζομένους του σφαγείου Τένιες (επί συνόλου 6.500), οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Από σήμερα και μέχρι τις 30 Ιουνίου επιβάλλονται λίγο πολύ τα ίδια περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν και μέχρι πρόσφατα: κλείνουν και πάλι σινεμά, εστιατόρια και μπιραρίες και απαγορεύονται οι συναθροίσεις, ενώ οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του τοπικού πρωθυπουργού Άρμιν Λάσετ, ξεκίνησαν άμεσα μαζικά τεστ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο ιός έχει πλήξει και τον τοπικό πληθυσμό. Τις τελευταίες ώρες σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές στο Γκίτερσλο από τους κατοίκους, οι οποίοι περίμεναν περί τις δύο ώρες στον καυτό ήλιο για να κάνουν το τεστ του κορωνοϊού.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι έσπευσαν στα σημεία που τους υποδείχθηκαν από τις αρχές είναι ότι σε λίγες μέρες ξεκινούν οι θερινές διακοπές στο κρατίδιο και πολλοί θέλουν να αναχωρήσουν για καλοκαίρι είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό. Ήδη πάντως ορισμένα γερμανικά κρατίδια, κλασικοί τουριστικοί προορισμοί για Γερμανούς, όπως, π.χ., η Βαυαρία, ανακοίνωσαν ότι δεν θα δέχονται εφεξής τουρίστες από περιοχές της χώρας με μαζικά κρούσματα κορωνοϊού, όπως είναι πλέον η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Προφανώς για αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός Άρμιν Λάσερ προειδοποίησε για «στοχοποίηση» των τουριστών από τις περιοχές Γκίτερσλο και Βάρεντορφ.

«Σιωπηλή επιστροφή» του κορωνοϊού;

Γερμανοί επιδημιολόγοι προειδοποιούν πάντως για «σιωπηλή επιστροφή» του κορωνοϊού. Ανάμεσά τους και ο επιφανής Κρίστιαν Ντόρστεν, από το νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, ο οποίος τονίζει ότι στην παρούσα φάση είναι καθοριστικό να αποτραπεί μια εξάπλωση του ιού και σε άλλα σημεία της Γερμανίας. Αρκετοί επιδημιολόγοι επιρρίπτουν στον τοπικό πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ολιγωρία στην επιβολή έγκαιρων περιοριστικών μέτρων, δηλώνοντας ότι και στο ξέσπασμα της πανδημίας στη Γερμανία η άμεση αντίδραση των αρχών αποδείχθηκε καθοριστική για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού στη Γερμανία έφθασε, σύμφωνα με το επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, λόγω των διάφορων νέων εστιών στη χώρα στο 2,76.

Όπως όμως διευκρίνισε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Λόταρ Βίλερ, o εν λόγω «ευαίσθητος» δείκτης αποτυπώνει την κατάσταση στη Γερμανία μόνο το τελευταίο τετραήμερο και ότι η αύξηση οφείλεται στα κρούσματα στα σφαγεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και στις διάφορες συναθροίσεις. Ο άλλος δείκτης, ο «σταθερός», που αποτυπώνει τη μεταδοτικότητα των κρουσμάτων για το περασμένο δεκαήμερο, βρίσκεται στο 1,83. Σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό, το καθοριστικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός νέων κρουσμάτων είναι κάτω από 1.000 τη μέρα, ενώ τον Απρίλιο τα κρούσματα ήταν καθημερινά μερικές χιλιάδες.

Τι συμβαίνει σε άλλα κράτη

Στη σκιά ενός πιθανού δεύτερου πανδημικού κύματος φαίνεται να ζει η Ε.Ε. Σε μια προσπάθεια θωράκισής της, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σύνορα την 1η Ιουλίου σε ταξιδιώτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ, καταφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στο κύρος της χώρας και κυρίως στη διαχείριση της πανδημίας από τον πρόεδρο Τραμπ. Την ίδια στιγμή φαίνεται να δίνεται από την Ε.Ε. το πράσινο φως σε αφίξεις από Κίνα, Κούβα, Βιετνάμ και Ουγκάντα.

Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και στη Βρετανία, καθώς από τις 4 Ιουλίου μπορούν και πάλι να αρχίσουν να λειτουργούν παμπ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και κομμωτήρια, ενώ επιτρέπονται οι γαμήλιες τελετές με 30 προσκεκλημένους και η λειτουργία των ναών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, επισήμανε ότι όλα τα μέτρα χαλάρωσης είναι δυνατόν να αντιστραφούν εφόσον οι εξελίξεις το επιβάλουν.

Στην Ιταλία, έντονη ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για την πιθανή εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ιδιαιτέρως επειδή οι πολίτες φαίνεται να αψηφούν τον κίνδυνο μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Χαρακτηριστικά, ο λοιμωξιολόγος Μάσιμο Γκάλι, του νοσοκομείου Sacco του Μιλάνου, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα νέο κύμα το φθινόπωρο», υπογραμμίζοντας ότι οι συμπατριώτες του αδιαφορούν για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μειώνεται η εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία στη Σουηδία, η οποία επέλεξε την προσέγγιση ανάπτυξης «ανοσίας αγέλης» και σήμερα θρηνεί 5.000 νεκρούς από COVID-19. Δημοσκόπηση της εφημερίδας Dagens Nyheter έδειξε ότι το 45% των ερωτηθέντων έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη» στην ικανότητα των Αρχών να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση, δηλαδή μείωση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο. Το 29% απαντά ότι έχει «μικρή εμπιστοσύνη», έναντι 21% πριν από δύο μήνες.

Tέλος, χθες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σε επείγουσα ειδοποίησή του, κάλεσε τους καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν αντισηπτικά που περιέχουν μεθανόλη, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία.

Με πληροφορίες από DW.com