Αφιονίστηκαν οι Τούρκοι: «Συμμαχία του κακού» Ελλάδα – Γαλλία κι όσοι δεν μας στηρίζουν

«Οι προσπάθειες δημιουργίας συμμαχιών του κακού εναντίον της Τουρκίας και η εκμετάλλευση της ΕΕ δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα» δήλωσε σήμερα ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας κλιμακώνοντας την πολεμική ρητορική της Άγκυρας εις βάρος της Αθήνας. Χωρίς να κατονομάσει τις χώρες που συναποτελούν την θεωρούμενη από την Τουρκία «συμμαχία του κακού», ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «φωτογράφισε» την Γαλλία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και όλες εκείνες τις χώρες που θεωρούν ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να ανακοπεί.

Σε μία δεύτερη ανάγνωση, όπως είναι προφανές, η διοίκηση του Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ενοχοποιήσει την Ελλάδα σαν εχθρό της Τουρκίας που δημιουργεί «συμμαχίες του κακού» με χώρες οι οποίες επίσης δεν διάκεινται φιλικά στο καθεστώς της Άγκυρας. Ο βαρύς υπαινιγμός του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει πιο δραστικά μέτρα για να διασπάσει ή να αδρανοποιήσει την συμμαχία του κακού.

Αφορμή για τις δηλώσεις του Χαμί Ακσόι ήταν η τοποθέτηση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Τετάρτη από τις Καστανιές. «Η Τουρκία εμμένει στην υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο» και «έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχοντας δίπλα του τον Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, σε μια δήλωση που έγινε στην αγγλική γλώσσα και έλαβε ευρεία δημοσιότητα μέσα από διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters, το Associated Press και το Euronews.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα. Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο πρέπει να ξυπνήσουν τώρα από το όνειρο ότι μπορούν να φυλακίσουν την Τουρκία στις δικές της ακτές καθώς και ότι αυτό είναι σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι άτυπες διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Τις τελευταίες ημέρες, οι Τούρκοι λαμβάνουν μηνύματα ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που προγραμματίζεται για τις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας με τον κορωνοϊό οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να αποφασίσουν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Για την σημερινή τραγική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, ακόμη και το πάγωμα της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν αποφασιστεί στο παρελθόν μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές περιπλοκές στον Ερντογάν. Πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων, θα μπορούσε να επιδεινώσει τα δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει η τουρκική διοίκηση. Για τον σκοπό αυτό, όπως φάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας στην Άγκυρα, οι Τούρκοι προσπαθούν να προσεγγίσουν τις φιλικές σε αυτούς χώρες, όπως την Ιταλία για την οποία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε: «Εντος της ΕΕ βλεπαμε ανέκαθεν την ισχυρότερη στήριξη προς την Τουρκία από την Ιταλία».

Την ίδια στιγμή χώρες όπως η Γαλλία είναι δεδομένο ότι κατατάσσονται από την Τουρκία στην «Συμμαχία του κακού» που κατά την άποψη της ομάδας Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει η Ελλάδα. Είναι προφανές ότι για την ηγετική ομάδα της Άγκυρας, στον υποτιθέμενο «άξονα του κακού» κατατάσσονται και χώρες όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, αλλά και πιθανώς η Αυστρία, η οποία τον τελευταία καιρό δείχνει να συμμερίζεται πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες.