Ανησυχητική έρευνα για τον κορωνοϊό: Τα αντισώματα δεν είναι ανθεκτικά -Τα επίπεδά τους πέφτουν μετά από 2-3 μήνες

Ανησυχητικά ήταν τα ευρήματα έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, στην οποία συμμετείχαν ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Οπως αναφέρει το Reuters, η έρευνα αποκαλύπτει τους κινδύνους που ενέχουν τα «διαβατήρια ανοσίας» και υποστηρίζει την παρατεταμένη λήψη μέτρων όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η απομόνωση ατόμων που είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στην έρευνα εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 37 συμπτωματικών ασθενών με κορωνοϊό και 37 ασυμπτωματικοί. Οι επιστήμονες εστίασαν στο IgG αντίσωμα, ένα από τα βασικά αντισώματα που εμφανίζονται μετά την προσβολή από κορωνοϊό. Εν τέλει, αποδείχθηκε ότι τα επίπεδα των συγκεκριμένων αντισωμάτων στον οργανισμό έπεσαν απότομα, μετά από 2 με 3 μήνες, στο 90% των ασθενών.

«Εχασαν» το 70% των αντισωμάτων

Κατά μέσο όρο, όσοι είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό -ασυμπτωματικοί και συμπτωματικοί- μετά από αυτό το διάστημα «έχαναν» το 70% των αντισωμάτων. Η έρευνα διενεργήθηκε από επιστήμονες του Chongqing Medical University, που συνεργάζεται με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας.

Ο Jin Dong-Yan, καθηγητής ιολογίας, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, υποστήριξε μιλώντας στο Reuters ότι η έρευνα δεν ακυρώνει την πιθανότητα ο οργανισμός να εξασφαλίζει προστασία από άλλα κομμάτια του ανοσοποιητικού συστήματος. Οπως είπε, κάποια κύτταρα απομνημονεύουν το πώς να αντιμετωπίζουν έναν ιό όταν τον «συναντούν» για πρώτη φορά και μπορούν να αναπτύξουν αμυντικούς μηχανισμούς όταν προσβληθούν δεύτερη φορά.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, προσπαθούν ακόμα να διαπιστώσουν αν αυτή η αμυντική λειτουργία του οργανισμού έχει αποτελεσματικότητα απέναντι στον νέο κορωνοϊό.