Δίκη για πλημμύρες στη Μάνδρα: Η ένταση της βροχής και η ανεξέλεγκτη δόμηση έφεραν το τραγικό αποτέλεσμα

Με την κατάθεση του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα συνεχίστηκε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη για τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το Νοέμβριο του 2017, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους. Η συγκεκριμένη δίκη είχε διακοπεί επί μακρόν λόγω των μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Λέκκας ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στη δίκη ο οποίος μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ανέφερε πως:

– Η τεράστια ένταση της βροχόπτωσης σε συνδυασμό με την απουσία θεσμικού πλαισίου αλλά και την ανεξέλεγκτη δόμηση τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή, συνετέλεσαν στο καταστροφικό αποτέλεσμα.

-Η βροχόπτωση που έπληξε τη περιοχή αλλά και όλη τη χώρα ήταν πωτόγνωρη. Ανάλογο φαινόμενο, όπως είπε, είχε να παρατηρηθεί στη Δυτική Αττική και, δη, στη Μάνδρα τουλάχιστον 150!

-Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. «Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια», είπε ο κ. Λέκκας.

– «Η πόλη της Μάνδρας ουσιαστικά χτίστηκε μετά το ’60 στην κοίτη του ποταμού, χωρίς κανένα έργο», κατέθεσε ακόμη ο ίδιος και επισήμανε πως: «Ενώ σαν χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του 80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό, δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές».

– Τέλος, σύμφωνα με τον μάρτυρα το φαινόμενο βροχόπτωσης «είχε προσδιοριστεί δύο μέρες πριν ασαφώς και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξειδικευτεί τοπικά».