Κορωνοϊός – Κίνα: Περιμένουν «απότομη πτώση» στον αριθμό κρουσμάτων στο Πεκίνο

Το Πεκίνο θα καταγράψει «απότομη» πτώση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού έως τα τέλη αυτή της εβδομάδας, καθώς βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι προσπάθειες για τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση των περιστατικών στην κινεζική πρωτεύουσα, δήλωσε ειδικός στην Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Η πόλη των 20 και πλέον εκατ. κατοίκων ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα που συνδέεται με το κέντρο χονδρικής πώλησης τροφίμων στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πεκίνου, σε ένα νέο κύμα περιστατικών, στις 11 Ιουνίου. Έως τώρα, 236 άνθρωποι μολύνθηκαν στο χειρότερο ξέσπασμα στο Πεκίνο από τότε που εντοπίστηκε η COVID-19 σε αγορά θαλασσινών στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα εννέα νέα περιστατικά για τις 21 Ιουνίου, συγκριτικά με 22 κρούσματα μία ημέρα νωρίτερα.

«Εάν ελέγξεις την πηγή και σπάσεις την αλυσίδα μετάδοσης, ο αριθμός θα καταγράψει απότομη πτώση», δήλωσε ο Γου Χάο, ειδικός στον έλεγχο των λοιμώξεων από την Εθνική Επιτροπή Υγείας, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση που μεταδόθηκε αργά χθες.

Εκατομμύρια άνθρωποι στο Πεκίνο είδαν την καθημερινότητά τους να ανατρέπεται από την επανεμφάνιση της ασθένειας τις τελευταίες 11 ημέρες, με κάποιους να φοβούνται ότι η κινεζική πρωτεύουσα οδεύει και πάλι προς lockdown.

Το Πεκίνο δεν οδεύει προς ‘σαρωτικό’ lockdown, σε αντίθεση με τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν στην Ουχάν όταν δεν ήταν γνωστά πολλά πράγματα για τον ιό, δήλωσε ο Γου, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες για το lockdown υπήρξαν πιο στοχευμένες αυτή τη φορά.

Για να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού, το Πεκίνο έχει έως τώρα προσδιορίσει τέσσερις γειτονιές ως περιοχές υψηλού ρίσκου και 37 ως περιοχές μεσαίου ρίσκου.

Στις γειτονιές μεσαίου ρίσκου, οι κάτοικοι μπορούν να εξέλθουν και να εισέλθουν σε αυτές, υπό την προϋπόθεση να θερμομετρούνται και να καταγράφονται, αν και τα συγκροτήματα κατοικιών με δύο ή περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σε απόλυτο αποκλεισμό. Στις γειτονιές υψηλού ρίσκου, ένα συγκρότημα κατοικιών τίθεται σε lockdown εάν υπάρχει ακόμα και ένα περιστατικό μόλυνσης στην κοινότητα.

Προκειμένου να εντοπιστούν οι φορείς, το Πεκίνο διενεργεί τεστ σε αυτούς που θεωρεί ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια και οι διανομείς φαγητού και δεμάτων. Διενεργούνται επίσης τεστ σε κατοίκους ορισμένων περιοχών χαμηλού κινδύνου. Έως τις 20 Ιουνίου, περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι υποβλήθηκαν σε τεστ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ