Απούσα η Πάτρα και από το «Αντώνης Τρίτσης»

Πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε το «Αντώνης Τρίτσης», πρόγραμμα που αφορά τους Δήμους της χώρας και εξασφαλίζει ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ για μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Τρεις οι κύριοι στόχοι: να ξαναγίνει η αυτοδιοίκηση μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας, να προχωρήσουν εκατοντάδες ξεχασμένα έργα και να εξασφαλιστούν θέσεις απασχόλησης που εκτιμώνται περί τις 40 χιλιάδες πανελλαδικά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα-πυλώνα του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Κατά την ανακοίνωση του προγράμματος παρουσιάστηκαν και τα 20 μεγαλύτερα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, με ποσά από 5 μέχρι και 21 εκατομμύρια ευρώ. Έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, φραγμάτων, επεξεργασίας λυμάτων, αντιπλημμυρικά, έργα υποδομών και πολιτικής προστασίας, ψηφιακής σύγκλισης, βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, ανέγερσης σχολικών συγκροτημάτων κ.α.
Οι περιοχές διάφορες: Αττική, Ρόδος, Ηράκλειο, Χανιά, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Τρίπολη, Αγρίνιο, Λεχαινά, Σιάτιστα, λίμνη Ν. Πλαστήρα κ.α. Συμβεβλημένοι και ωφελούμενοι αυτοδιοικητικοί φορείς, μεταξύ των πρώτων, οι Δήμοι: Πύλου-Νέστορος, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Πηνειού, Κομοτηνής. Η Πάτρα πουθενά!
Ο Δήμος Πατρέων χάνει μία ακόμα ευκαιρία για έργα υποδομής και για θέσεις εργασίας; Το σπιράλ ρωτάει τον κ. Πελετίδη: «Γιατί κ. Δήμαρχε απουσιάζει η πόλη μας από αυτό το μεγάλο στρατηγικό πρόγραμμα; Δεν ασχοληθήκαμε; Δεν προλάβαμε; Μήπως πάλι μας αδίκησαν; Ή μήπως απλώς δεν διεκδικήσαμε έγκαιρα και σωστά; Μήπως δεν έχουμε ανάγκη έργων στην περιοχή; Ή μήπως δε χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας;»
Και η λίστα με τα ερωτήματα μεγαλώνει: «Έχει προετοιμαστεί ο Δήμος Πατρέων για την ένταξη έργων του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα; Έχουν αναλάβει στελέχη του Δήμου να συντάξουν έγκαιρα τις σχετικές προτάσεις; Μήπως η απουσία της ΑΔΕΠ -που επί δημαρχίας Πελετίδη καταργήθηκε- στερεί από την πόλη τη συμμετοχή σε τέτοιες ευκαιρίες; Να περιμένουμε κάποιες προτάσεις να έρθουν για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο; Εν τέλει, θέλουμε η Πάτρα να ενταχθεί και τα έργα της να προχωρήσουν;»
Πάντως με την ανακοίνωση του προγράμματος πολλοί Δήμαρχοι ανά την Ελλάδα επιχαίρουν για την ένταξη των περιοχών τους. Υποθέτουμε πως τα προηγούμενα χρόνια θα επέλεξαν άλλους τρόπους για να φέρουν δουλειές στους δήμους τους από το… περπάτημα διαμαρτυρίας μέχρι την Αθήνα. Και όπως φαίνεται τα κατάφεραν.

 

σπιράλ