ΠΑΤΡΑ: Στήριξη από την Περιφέρεια στο Δήμο – Για τις επισκευές παραλιακών δρόμων και το «εμπόδιο» της Κτηματικής

Επιστολή στην γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στέλνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την ερχόμενη εβδομάδα, σχετικά με το αίτημα του Δήμου Πατρέων για να κηρυχθούν οι κατεστραμμένοι παραλιακοί δρόμοι, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Διορία για νομιμοποίηση των παρεμβάσεων, παλιών και νέων, έχουν οι Δήμοι μέχρι τον Απρίλιο 2021.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος,  σχετικά με το αίτημα που κατέθεσε η δημοτική αρχή για τον παραλιακό δρόμο του Ακταίου απάντησε ότι στο έγγραφό που θα σταλεί την Δευτέρα διαπιστώνεται το οξύτατο πρόβλημα και εισηγείται την ανάγκη να γίνουν εργασίες για την ασφάλεια των πολιτών. Ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη ανάγκη έχει επισημανθεί από επταμήνου. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα αποφασίσει εάν το αίτημα του Δήμου θα γίνει δεκτό.
Ακόμα και αν ικανοποιηθεί το αίτημα, ο πρόσφατος νόμος του 2019 (4607) για τον αιγιαλό, ο οποίος συμπλήρωσε τον προηγούμενο βασικό νόμο, προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για τις περιπτώσεις εκείνες που κηρύσσεται μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ειδικότερα, θα πρέπει να υποβληθεί στην Κτηματική Υπηρεσία και στο Λιμενικό, βεβαίωση της αρμόδιας αρχής που να πιστοποιεί ότι δεν απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη, καθώς και τεχνικός φάκελος που εγκρίνεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας. Στην συνέχεια ενημερώνονται η Κτηματική Υπηρεσία και η Λιμενική αρχή για την έναρξη και την λήξη των εργασιών.
Ο νομοθέτης ορίζει ότι ο φορέας που εκτελεί εργασίες, ακόμα και στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, υποχρεούται να ζητήσει τη νομιμοποίησή τους, καθώς θεωρούνται αυθαίρετες. Σημειωτέον ότι η ίδια υποχρέωση προβλέπεται για εργασίες που έγιναν για να αποκατασταθεί π.χ. η βατότητα ενός παραλιακού δρόμου, αλλά και για εργασίες που έγιναν στο παρελθόν. Σε ποιο βάθος χρόνου;
Ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Αχαΐας, Παναγιώτης Κακούνης, μας ενημέρωσε ότι το δικαίωμα της νομιμοποίησης αφορά σε όλα τα έργα που έχουν γίνει πριν από τις 28/07/2011. Οι φορείς δεν θα έχουν απεριόριστο χρόνο στην διάθεσή τους για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες. Όπως εξήγησε, η σχετική προθεσμία για την νομιμοποίηση έργων εκπνέει στα δύο χρόνια από την δημοσίευση του νόμου 4607/2019 (λήγει τον Απρίλιο του 2021). Μέχρι τότε ο Δήμος Πατρέων και κάθε παραλιακός Δήμος που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα σε παραλιακό δρόμο θα πρέπει να έχει υποβάλει αίτημα νομιμοποίησης. Διαφορετικά, ο νομοθέτης ορίζει ότι αν δεν το κάνει, τα έργα (παλιά και καινούργια) χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα πρέπει να κατεδαφιστούν…