ΠΑΤΡΑ: Εργασίες του δήμου για το Πλατανόδασος με χρονοκαθυστέρηση- Ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης

Υπάλληλοι της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου Πατρέων  ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης στο Πλατανόδασος. Συγκεκριμένα, γίνεται αποψίλωση του χώρου, κόβεται η ξηρή βλάστηση, ενώ διανοίγεται αντιπυρική ζώνη. Επίσης, ενημέρωσε ότι θα φυτέψουν άλλα 15 πλατάνια, για να εμπλουτιστεί με νέα δέντρα η έκταση, ενώ εγκαθιστούν και αρδευτικό για το πότισμά τους.
Υπενθυμίζεται ότι ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Πλατανόδασος της πόλης που βρίσκεται στο Καστελλόκαμπο, υπέβαλε η παράταξη «Κοινοτικόν» και ο επικεφαλής της Θόδωρος Ντρίνιας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας. Σύμφωνα με την παράταξη, η έκταση εξελίχθηκε και πάλι σε χώρο εναπόθεσης μπάζων και σκουπιδιών.

 

Οταν παραχωρούσε ο ΟΑΕΔ το Πλατανόδασος στην πόλη, το Μάρτιο του 2017, ο Δήμος Πατρέων δεσμευόταν να «δημιουργήσει μια ακόμα όαση πρασίνου για όλους τους Πατρινούς». Τρία και πλέον χρόνια αργότερα το Πλατανόδασος παραμένει στην κατάσταση που παραδόθηκε.
Η μόνη επέμβαση που έχει γίνει σε ορισμένα σημεία του (ευτυχώς λίγα) είναι η γνωστή πληγή της αυθαίρετης απόρριψης σκουπιδιών και κάποιων οικοδομικών υλικών. Θαυμάσαμε την ηρεμία που προκαλεί η επαφή με τη φύση και νιώσαμε θλίψη για το γεγονός ότι δεν προχώρησαν οι αισθητικές και λειτουργικές βελτιώσεις στο άλσος.
Ο μόνος βάσιμος λόγος που σκεφτήκαμε ότι επέβαλε την παραχώρηση του ακινήτου από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού στο Δήμο, αφού δεν άλλαξε τίποτα αισθητικά και στη διαχείρισή του, ήταν πως θα βρίσκεται τυπικά στη δικαιοδοσία της πόλης για όσο διαρκεί η παραχώρηση και δεν θα κινδυνεύσει να οικοδομηθεί.
Πριν από δύο χρόνια έγιναν εργασίες επίστρωσης αδρανών και διαμόρφωσης στο έδαφος, δενδροφυτεύσεις και άλλες δράσεις από τον Δήμο, προκαλώντας τις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων που κατήγγειλαν ότι επιχειρήθηκε η εκχέρσωση στο 1/5 του Πλατανόδασους, ξεπερνώντας τα όρια που θέτει το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό με αποτέλεσμα να πληγεί η πανίδα αμφιβίων της περιοχής
Σύμφωνα με το ΓΠΣ η περιοχή προστασίας περιλαμβάνει τις εκβολές του Χάραδρου και το Πλατανόδασος, και «αποσκοπεί στην προστασία του ως περιαστικό πράσινο, προκειμένου να προσφέρουν στον αστικό ιστό μια “υπόμνηση” του υγρού στοιχείου των ποταμών που διασχίζουν το πολεοδομικό συγκρότημα.». Εντός της ζώνης προστασίας επιτρέπεται η διαμόρφωση μονοπατιών, η τοποθέτηση υπαίθριων καθιστικών, υπαίθριων παιδικών χαρών και υπαίθριων χώρων άθλησης μικρής κλίμακας. Προϋπόθεση αποτελεί ο συνολικός σχεδιασμός της έκτασης, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.