ΠΑΤΡΑ: Τα νέα από το Πανεπιστήμιο – Προγράμματα και δράσεις

Η Επιτροπή στην 22η συνεδρίασή της, την Κυριακή 14.06.2020, συνεκτίμησε τα πρώτα δεδομένα από τη διεξαγωγή των εξετάσεων και κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα.

  1. Πρώτη εκτίμηση σεναρίων εξετάσεων

Οι τεχνικές λύσεις που έχουν υλοποιηθεί, αναβαθμίζονται διαρκώς με βάση, αφενός προτάσεις μελών του διδακτικού προσωπικού και αφετέρου βελτιώσεις που είναι διαθέσιμες μέσω του διαπανεπιστημιακού δικτύου GUNET. Σε αρκετά Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν ήδη διεξαχθεί εξετάσεις, κυρίως επί πτυχίω φοιτητών, χωρίς να παρατηρηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

 

  1. Οδηγίες προς τους διδάσκοντες και τους φοιτητές

Διαρκώς αναβαθμίζονται οι οδηγίες και το ενημερωτικό υλικό σχετικά με τους τρόπους διεξαγωγής των εξετάσεων (https://sfb.sites.upnet.gr/), συγκεκριμένα:
Οδηγίες για τα μέλη του διδακτικού προσωπικού:  https://sfb.sites.upnet.gr/exams/  Οδηγίες για τους φοιτητές  https://sfb.sites.upnet.gr/students/

  1. Σεμινάρια ενημέρωσης

Το Σάββατο 6.6.2020 πραγματοποιήθηκε το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) για τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων των Τμημάτων, στο οποίο συμμετείχαν 59 μέλη των Επιτροπών και είχε διάρκεια 3.15’. Πέρα των τεχνικών λύσεων παρουσιάστηκαν και καλές πρακτικές αλλά και η αποτίμηση της εφαρμογής των συστημάτων από μέλη του διδακτικού προσωπικού που είχαν ήδη ολοκληρώσει εξετάσεις επί πτυχίω φοιτητών. Τα μέλη των Επιτροπών αρκετών Τμημάτων έχουν ήδη ενημερώσει ή προγραμματίζεται να ενημερώσουν τα μέλη του διδακτικού προσωπικού. Ωστόσο, και με δεδομένο ότι αυτή την εβδομάδα ξεκινούν εξετάσεις σε μεγαλύτερο αριθμό μαθημάτων κρίνεται αναγκαίο να ενημερωθούν όλα τα Τμήματα.

 

 

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Ο Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πίζας Ele Ferrannini  θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 και ώρα 12.00 μ. μέσω τηλεδιάσκεψης. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Χρούσος. Θα ακολουθήσει η ανάγνωση του Ψηφίσματος και του Τίτλου του Επιτίμου Διδάκτορος από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγήτρια Βεντσάνα Κυριαζοπούλου και η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Δημήτριο Γούμενο. Η τελετή της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Καθηγητή  Ele Ferrannini με θέμα: «Betacell function and T2D». Το πρόγραμμα της τελετής και το βιογραφικό του τιμώμενου έχουν αναρτηθεί στο σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/el/node/9270

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ 2020

Λόγω της πανδημίας του COVID-19 και κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Σεμινάριο Υγιεινής & Ασφάλειας για τους πρωτοετείς μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 θα διεξαχθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της ασύγχρονης ψηφιακής πλατφόρμας eclass του Πανεπιστημίου Πατρών, από 15 Ιουνίου έως 21 Ιουλίου 2020.

Η συμμετοχή στο Σεμινάριο είναι υποχρεωτική και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απονομή του αντίστοιχου μεταπτυχιακού τίτλου.

Μπορείτε να αναζητήσετε τις οδηγίες παρακολούθησης και αξιολόγησης για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες στο σύνδεσμο: http://osh.upatras.gr/index.php/94-seminar-category/221-postgrad2020

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ «ΕΜΠΝΕΟΜΑΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

Η διαδικασία αξιολόγησης των έργων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Κατασκευής «Εμπνέομαι, Δημιουργώ Καινοτομώ» ολοκληρώθηκε.

Η Επιτροπή αφού μελέτησε τα έργα που κατατέθηκαν, κατέληξε ομόφωνα στην απονομή 1 βραβείου και 3 επαίνων. Η επιλογή των έργων διαμορφώθηκε με βάση την απόδοση της θεματολογίας του διαγωνισμού, καθώς και την τήρηση των προδιαγραφών του, όπως παρουσιάζονταν στην προκήρυξη του διαγωνισμού:

Οι νικητές για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι:

Βραβείο: «ΕΝΑ ΤΑΨΙ… ΑΠΕΙΡΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ Τ’ ΑΛΛΑ», Γυμνάσιο Κανήθου, τάξη Γ, Χαλκίδα, Εύβοια

Έπανοι : «ΛΟΥΙ ΠΑΣΤΕΡ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ», Εκπαιδευτήρια Δούκα, Α Γυμνασίου, Μαρούσι Αττικής

«ΕΝΑΣ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, Θεσσαλονίκη

«ΜΗΧΑΝΗ Sterling», 1ο Γυμνάσιο Παλαμά, Καρδίτσα

Υπενθυμίζεται ότι ο πανελλήνιος διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, την Ένωση Εικαστικών Πάτρας, την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και είχε ως στόχο να γνωρίσουν τα νέα παιδιά τον κόσμο της επιστήμης και να εμπνευστούν από μεγάλους εφευρέτες ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους επιστημονικά μοντέλα.

 

 

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ COPERNICUS HACKATHON

Οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Ευαγγελία Γκαγκά, Αναστασία Θάνου, Δημήτριος Μακρής, Αλέξανδρος Μικέλης και η δευτεροετής φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής Γερασιμία Μαρίνα Χαρδαλιά διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Copernicus Hackathon in Athens 2020 (Online Edition) του προγράμματος γεωσκόπησης Copernicus της ΕΕ.

Η πενταμελής φοιτητική ομάδα κατέλαβε την 3η θέση, αναπτύσσοντας, στο χρονικό διάστημα ενός μήνα (8/5/2020 – 5/6/2020), μια εφαρμογή ως λύση στις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία του SARS-COV-2. Μέσω αυτής της εφαρμογής μπορούν να εντοπιστούν οι συσχετίσεις ανάμεσα στην εξάπλωση του ιού και σε παράγοντες που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, το κλίμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα δεδομένα αντλούνται από τους οργανισμούς NASA, Copernicus, WHO και Apple. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον χρόνο επώασης του ιού, ο οποίος δεν είναι σταθερός. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν τρία διαφορετικά σενάρια για τη εύρεση των συσχετίσεων μεταξύ της διασποράς του ιού και των υπόλοιπων παραγόντων.

Περισσότερα στον σύνδεσμο: https://www.corallia.org/el/news/press-releases/4201-cophackon-2020-winners.html

 

 

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός «UPFM» του Πανεπιστημίου Πατρών αναζητά νέους μουσικούς παραγωγούς και συνεργάτες για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2020-21. Τα μέλη της κοινότητας που ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά μέχρι και την Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 στη διεύθυνση http://upfm.upatras.gr/. Περισσότερες πληροφορίες: 2610 996675 (18:00-21:00) ή 2610 996521, email: upfm@upatras.gr