(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Τεράστιο ενδιαφέρον για απόφαση επί της χάραξης του αιγιαλού στην Καλόγρια – Οι αξιώσεις ιδιώτη

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 17-6-2020 η αυτοψία της Ειδικής Επιτροπής (του αρθρου3 του ν. 2971/2001) για τον καθορισμό οριογραμμών αιγιαλού παραλίας και παλαιού αιγιαλού στη θέση Καλόγρια του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Αναμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον το πόρισμα της επιτροπής αφού τυχόν αλλαγή της γραμμής του αιγιαλού, όπως έχει αιτηθεί ιδιώτης, θα σημάνει την ιδιοποίηση αμμοθινικής έκτασης 30 στρεμμάτων μπροστά από την ιδιοκτησία του. Να σημειωθεί πως και στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια καταπάτησης της εν λόγω έκτασης η οποία μάλιστα περιφράχτηκε παράνομα. Τελικά η περίφραξη απομακρύνθηκε μετά από παρέμβαση των υπευθύνων της Κτηματικής υπηρεσίας που έπραξαν το καθήκον τους.

Ο ιδιώτης επανήλθε προσκομίζοντας αυτή τη φορά μελέτη του -παντελώς αναρμόδιου- ΙΓΜΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η υφιστάμενη οριοθέτηση, να αγνοηθεί το γεγονός της ύπαρξης των αμμοθινών, και να τοποθετηθεί η γραμμή του αιγιαλού 5 μέτρα απ’ το κύμα.

Οι μετέχοντες στην επιτροπή υπηρεσιακοί παράγοντες της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Πολεοδομίας Δυτικής Αχαΐας και του Λιμεναρχείου, γνωρίζουν σαφώς τόσο το υφιστάμενο νομικό καθεστώς προστασίας της περιοχής, (Ramsar, Natura κλπ) την οριοθέτηση που έγινε το 2004 και ισχύει μέχρι σήμερα, όσο και τις συνέπειες που θα έχει η αλλαγή της γραμμής του αιγιαλού.

Δηλαδή την εκχώρηση δημόσιας αμμοθινικής έκτασης στον ιδιώτη. Ελπίζουμε πως τα μέλη της επιτροπής θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων προασπίζοντας το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, όπως έχουν ταχθεί από την πολιτεία.