(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Με μπουζούκια και τραγούδια εκατοντάδες αποχαιρέτισαν το μαέστρο Θοδωρή Γεωργόπουλο – Η κηδεία του, η ζωή κι οι επιτυχίες του γνωστού καλλιτέχνη

Σήμερα το απόγευμα έγινε η  κηδεία του γνωστού μαέστρου Θοδωρή Γεωργόπουλο στον Ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα,, παρουσία πλήθους κόσμου, συγγενών, φίλων και συνεργατών του εκλιπόντα καλλιτέχνη.

Τη νεκρώσιμο ακολουθία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος που μίλησε με λόγια παρηγορίας στην οικογένεια του εκλιπόντος, την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία και το γιο του Σταύρο.

 

 

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο δημοσιογράφος και συνεργάτης του εκλιπόντος Παναγιώτης Ρηγόπουλος, ο οποίος μάλιστα ανέγνωσε συλλυπητήρια μηνύματα γνωστών καλλιτεχνών της Ελληνικής μουσικής που είχαν συνεργαστεί με τον Θοδωρή Γεωργόπουλο και τη Λαική Συμφωνική Ορχήστρα Εν Χορδώ.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έστειλαν μηνύματα εκφράζοντας τη Βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Θοδωρή Γεωργόπουλου ήταν οι Χρήστος Νικολόπουλος, Πίτσα Παπαδοπούλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Φίλιππος Νικολάου, Λένα Αλκαίου, Λευτέρης Μυτιληναίος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, κ.α.

Ο κ. Ρηγόπουλος στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «έναν υψιπέτη της μουσικής, ένα ιδαλγό της Πατραϊκής κοινωνίας με υψηλό όραμα για την τέχνη του κι έναν ρέκτη-βιρουόζο του μπουζουκιού». Η απώλεια του καλλιτέχνη αυτού που άφησε την σφραγίδα του στο Ελληνικό μουσικό πεντάγραμμο είναι μεγάλη, όπως τονίστηκε απ’ όλους. Αξίζει ν’ αναφερθεί πως διαβάστηκε και συλλυπητήριο μήνυμα και από το σχολείο Σαχέτι του Γιοχάνεσμπουργκ με το οποίο ο εκλιπών είχε μία σταθερή σχέση συνεργασίας και διδασκαλίας της ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής καθώς και από την Κυπριακή Αδελφότητα Νοτίου Αφρικής.

Στην ταφή του στο Β’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Λεύκας, τα παιδιά της οχρήστρας Εν Χορδώ τον αποχαιρέτισαν συγκινητικά παίζοντας το «Ένας Αητός γκρεμίστηκε» που ερμήνευσε ο Στράτος Διονυσίου, αλλά και το κομμάτι «Στων αγγέλων τα μπουζούκια» του Χρήστου Νικολόπουλου

.

 

 

Το μεσημέρι της Δευτέρας,  ο μαέστρος και καθηγητής μπουζουκιού Θοδωρής Γεωργόπουλοος απεβίωσε  σε ηλικία 58 ετών.
Ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακό επεισόδιο, ενώ η είδηση συγκλόνισε τους πάντες καθώς επρόκειτο για έναν δραστήριο άνθρωπο. Μάλιστα τον περασμένο Μάιο υπό την καθοδήγησή του είχε δημιουργηθεί και η μουσική γέφυρα ενάντια στον κορονοϊό μεταξύ Πάτρας και Νοτίου Αφρικής, στην οποία συμμετείχαν 120 παιδιά, παίζοντας το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας».
Ο Θοδωρής Γεωργόπουλος γεννήθηκε στη Πάτρα το 1962. Γιος του δάσκαλου παραδοσιακής μουσικής Σταύρου Γεωργόπουλου, αναπόφευκτα ασχολήθηκε με τη μουσική όπως και όλη η οικογένεια.
Σε ηλικία 10 ετών η πρώτη επαφή του με τη μουσική, διαμέσου της κιθάρας. Η μεγάλη αγάπη ήρθε στο άκουσμα της πενιάς του μπουζουκιού, καθώς στη συνέχεια μυήθηκε στην τεχνοτροπία του οργάνου. Μεγάλη αγάπη του το μπουζούκι, οκτάχορδο στην αρχή, εξάχορδο, τζουράς, μπαγλαμάς, λαούτο όπου με αγαπημένους φίλους της οικογένειας μουσικούς σε συνευρέσεις λαϊκών μαθημάτων και ανταλλαγής πληροφοριών πάνω σε ακούσματα αμιγώς λαϊκά και παραδοσιακά διαμόρφωσε το δικό του ύφος και στυλ.
Τη δεκατία του ’80 άρχισε να ανακτά τις είδη υπάρχουσες μουσικές του γνώσεις και βελτιώνοντας στο «Ευρώπιο Ωδείο» με τον γνωστό δάσκαλο μουσικής, Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, στη συνέχεια με τον Μάρκο Αλεξίου σε μαθήματα σύγχρονης αρμονίας και λίγο αργότερα στο ωδείο Μότσαρτ με δάσκαλο τον Βίκτωρα Νικολάου, στη συνέχεια κλείνοντας έναν δαιδαλώδη μουσικό κύκλο σπουδών απέκτησε γνώσεις και πτυχία ανωτέρων θεωρητικών όπως: Ειδικού αρμονίας, ωδικής, ενορχήστρωσης μπάντας, αντίστιξης, φυγής, σύνθεσης.
Μετά από μια 35ετή και πλέον καταξιωμένη καριέρα στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων με παιδαγωγικό χαρακτήρα, τα τελευταία χρόνια ο Θοδωρής Γεωργόπουλος ασχολείτο αποκλειστικά με την εκπαίδευση, ιδρύοντας το 1992 την πρώτη σχολή παραδοσιακής μουσικής, «Music School».
Η ανάγκη όμως της ελληνικότητας της σχολής ως προς την ονομασία υποχρέωσε την αλλαγή της σε «Εν Χορδώ» που αντιπροσωπεύει σήμερα την επίσημη ονομασία της σχολής καθώς και της ομώνυμης Λαϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας η οποία είναι και επίσημα συνεργαζόμενη με το ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο).
Συνεργάσθηκε με πολλούς επωνύμους και ανωνύμους καλλιτέχνες όπως: Αντώνης Βαρδής, Λευτέρης Μυτιληναίος, Πίτσα Παπαδοπούλου, Φίλιππος Νικολάου, Πέγκυ Ζήνα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λίτσα Γιαγκούση, Γιάννης Ντουνιάς, Λένα Αλκαίου, Νίκος Νομικός, Θέμης Αδαμαντίδης, Κατερίνα Κούκα, Μιχάλης Βιολάρης, Χρήστος Δάντης, Χρήστος Αντωνιάδης, Γωγώ Σαπουντζάκη, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Γιώργος Μαργαρίτης, Ακης Δίξειμος, Σπύρος Σπυράκος, Γιώργος Γερολυμάτος κ.ά.