Θα κάνει ανασχηματισμό … ο Αλέξης Τσίπρας – Τι διεμήνυσε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Τι διεμήνυσε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Γιατί ζήτησε να προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα η διεύρυνση, αλλά και η αξιολόγηση στην ΚΟ και την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ανανέωση προσώπων και αξιολόγηση στελεχών έκανε απολύτως καθαρή στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε σαφές μήνυμα επανεκκίνησης των διαδικασιών για τη διεύρυνση, αλλά και την ανανέωση προσώπων και διαδικασιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Τάχθηκε υπέρ της ταχύτατης διαδικασίας της διε΄ύρυνσης, αλλά και της αξιολόγησης της δουλειάς του κόμματος σε όλους τους τομείς, όπως η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η ευρωομάδα, αλλά των επιμέρους τμημάτων.

Πρότεινε, επίσης, το επόμενο διάστημα να παρουσιαστεί το σχέδιο για το Μητρώο Στελεχών, με στόχο να εμπλουτιστεί και να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό της Κουμουνδούρου, σε όλα τα επίπεδα. Επέμενε, μάλιστα, πως είναιανάγκη το επόμενο διάστημα να αναδεχτούν νέα στελέχη με κριτήριο την αξία και τη διείσδυσή τους στην κοινωνία και όχι την κομματική προέλευσή τους ή τη συμμετοχή τους στις ομάδες και τάσεις.

Και επισήμως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αποφάσισε στο επόμενο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος να εισηγηθεί την επανεκκίνηση των διαδικασιών Ανασυγκρότησης στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο. Η αρχή θα γίνει με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) το Σάββατο 27 Ιουνίου.

Η εισήγηση του προέδρου του κόμματος, θα περιλαμβάνει τους εξής άξονες, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

1. Η ΚΕΑ να υιοθετήσει την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ του όρου Προοδευτική Συμμαχία, ως απόφαση- πρόταση που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο. Στο βαθμό όμως που η πρόταση θα έχει την έγκριση ευρύτατης πλειοψηφίας της ΚΕΑ, θα χρησιμοποιείται ήδη από την προσυνεδριακή περίοδο σε επίσημα λογότυπα και στις κάρτες μελών του κόμματος.

2. Το 3ο Συνέδριο να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Στα τέλη του καλοκαιριού, και ανάλογα με τη πορεία της πανδημίας, θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

3. Η ΚΕΑ να αποφασίσει τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, αναθέτοντας στο Πολιτικό Συμβούλιο να ορίσει τη σύνθεσή της, με απόφαση που θα ληφθεί στο τέλος καλοκαιριού, μόλις καθοριστεί ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου.

4. Επανεκκίνηση της εγγραφής νέων μελών τόσο στον iSYRIZA, όσο και στις Οργανώσεις Μελών. Έκδοση κάρτας μέλους για όλα τα μέλη. Επισκέψεις στελεχών σε όλη τη χώρα και διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και συνελεύσεων.

Πλήρης επιβεβαίωση των «Παιχνιδιών Εξουσίας»

Οι εξελίξεις αποτελούν πλήρη επιβεβαίωση των όσων ανακάλυψαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», από το πρωί της Δευτέρας, οπότε και ανέφεραν τα εξής:

«Αν και πέρασε απαρατήρητη για τον πολύ κόσμο της Κουμουνδούρου και τα μέσα ενημέρωσης, μια φράση του Αλέξη Τσίπρα στο «Φόρουμ των Δελφών», προϊδεάζει για τις επόμενες κινήσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «…Υπάρχουν καμπές που οι ηγέτες πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές συμπάθειες και να προχωρήσουν…Οι διαφορές δεν πρέπει να λειτουργούν παραλυτικά», είπε μεταξύ άλλων στην Όλγα Τρέμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για να προσθέσει πως έχει αποφασίσει ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται πλέον αποφασισμένος να προχωρήσει σε κινήσεις πριν, μάλιστα, το Σεπτέμβριο, οπότε και –όπως έχουν σημειώσει τα «Παιχνίδια Εξουσίας»- είναι προγραμματισμένος να γίνει ένας μεγάλος κομματικός ανασχηματισμός, με έμφαση στους τομεάρχες στη Βουλή. Ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου, με τις αλλαγές, δεν θα έχει ως στόχο να επηρεάσει τους συσχετισμούς υπέρ της μιας ή της άλλης τάσης, αλλά να προωθήσει νέα στελέχη, που έχουν δεσμούς με τον κόσμο και κοινωνική αποδοχή, ενώ θα στηριχτεί και στα παλαιά στελέχη που έχουν κοινωνική απήχηση και πολιτικό λόγο. Αντιθέτως, δεν θα εξακολουθήσει να έχει στην πρώτη γραμμή στελέχη που έχουν χάσει πολιτικές μάχες, ανεξαρτήτως εάν στο παρελθόν είχε ακόμα και στενές πολιτικές και προσωπικές σχέσεις μαζί τους-εξ ου και η φράση του στο «Φόρουμ των Δελφών» πως «υπάρχουν καμπές που οι ηγέτες πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές συμπάθειες και να προχωρήσουν». Ανεξαρτήτως. επίσης, εάν είναι νέα σχετικά στελέχη, που ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν πόνταρε σε αυτά ή ακόμα και αν ήταν στο ίδιο του το γραφείο.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ενισχυθεί η Προοδευτική Συμμαχία, ενώ θα προωθηθούν νέοι βουλευτές, όπως πχ ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Χάρης Μαμουλάκης, πιθανόν και ο Θ. Ξανθόπουλος από τη Δράμα.

Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης αναμένεται να επικυρώσει τον νέο τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» για το κόμμα, ενώ ενδιαφέρον εμφανίζει ο τρόπος που θα απευθυνθεί προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί στρατηγική του επιδίωξη και δεν πρόκειται να την «κάψει», εφόσον δεν είναι ώριμες οι συνθήκες.

Αντιθέτως –και παρά τα όσα λέγονται- δεν πρόκειται να τεθεί θέμα Γραμματέα πριν το Συνέδριο του κόμματος, με τον Πάνο Σκουρλέτη να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του. Ο νέος γραμματέας θα επιλεγεί στη βάση των στρατηγικών επιδιώξεων που θα αποφασίσει το Συνέδριο, με τον Νάσο Ηλιόπουλο να είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα φαβορί και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ένα από τα μεγαλύτερα αουτσάιντερ.

Στοίχημα για τον Πρόεδρο του κόμματος είναι και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όπου παρότι απεσύρθη η απειλή Κούλογλου περί ανεξαρτητοποίησής του, η κατάσταση θυμίζει κινούμενη άμμο. Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», θα γίνουν (στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο) νέες κινήσεις προς την κατεύθυνση ανασυγκρότησής της, χωρίς να θίγουν το ρόλο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο».