ΠΑΤΡΑ: Το πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ από τον δήμο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 15 Ιουνίου, ενέκρινε το πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρά τα ασφυκτικά οικονομικά δεδομένα, τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, αλλά και τις φετινές αντίξοες συνθήκες προετοιμασίας και διεξαγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, το αρχικό πλάνο αναγκαστικά αναθεωρήθηκε. Επιτεύχθηκε, όμως, η έγκαιρη προσαρμογή στα νέα δεδομένα, επιτυγχάνοντας έτσι το στόχο που τέθηκε: το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Πατρέων φέτος να πραγματοποιηθεί και να μην ακυρωθεί.

Η πρόεδρος του Οργανισμού εισηγητικά πρόσθεσε ότι το μεγάλο ζητούμενο των φετινών εκδηλώσεων, είναι μέσα από αυτές, ο θεσμός να συμβάλλει στην ψυχική ανάταση όλων των οικογενειών που δοκιμάστηκαν πολύπλευρα αυτό το τρίμηνο διάστημα και να στηρίξει τους καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους και επαγγελματίες στο χώρο του Πολιτισμού που επλήγησαν οικονομικά ανεπανόρθωτα από την πανδημία.

Έτσι, το μεγαλύτερο κομμάτι των φετινών εκδηλώσεων αφορά αυτές που θα παρουσιάσουν τα τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα της πόλης με την πίστωση ποσού ύψους 100.000€ ύστερα από προτάσεις που παρουσίασαν οι φορείς τους.

Παράλληλα εγκρίθηκε η πραγματοποίηση μιας ενότητας εκδηλώσεων που θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Πατρινού μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, η οποία περιλαμβάνει δύο μεγάλες συναυλίες στον προαύλιο χώρο του «Εργοστασίου Τέχνης»  που θα πάρει και το όνομα του δημιουργού. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουλίου με τους Γιάννη Κότσιρα, Μίλτο Πασχαλίδη και Μαριάννα Πολυχρονίδη υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Θύμιου Παπαδόπουλου και η δεύτερη τη Δευτέρα 27 Ιουλίου με τον Χρήστο Θηβαίο και τους  String Demons.

Η παρουσία του φετινού Φεστιβάλ στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης θα είναι ξεχωριστή. Στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών θα φιλοξενηθούν δύο λυρικές βραδιές, την Πέμπτη και την Παρασκευή  23 και 24 Ιουλίου, από έξι καταξιωμένους σολίστ της Όπερας. Στο Ρωμαϊκό Ωδείο και στο Κάστρο Πατρών θα πραγματοποιηθούν τρεις νέες παραγωγές που ετοιμάζει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με Πατρινούς συντελεστές ενώ για πρώτη φορά θα αξιοποιηθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος της Βούντενης με μια μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιήσει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Πολιτιστικού Οργανισμού με ερμηνεύτρια τη Γιώτα Νέγκα στις 3 Αυγούστου.

Στο φετινό πρόγραμμα αξίζει να σημειωθεί και μια νέα ενότητα του Φεστιβάλ που αφορά το ερασιτεχνικό δημιουργικό θέατρο της πόλης μας με ένα 9ήμερο φεστιβάλ τοπικών θεατρικών ερασιτεχνικών σχημάτων που θα πραγματοποιηθεί στο θεατράκι της Κρήνης.

Υπενθυμίζεται ότι στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας όλες οι εκδηλώσεις θα  προσφερθούν δωρεάν στο κοινό της πόλης, τους συμπολίτες μας που προσπαθούν να συνέλθουν μετά από μια πολύ δύσκολη τρίμηνη δοκιμασία. Ζητούμενο είναι με αυτό τον τρόπο να στηριχθεί  η λαϊκή οικογένεια που ζει με το φόβο της επόμενης μέρας και της νέας οικονομικής κρίσης που βλέπει πως ακολουθεί, το φόβο της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας, της ανεργίας.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού «μπορεί το Υπουργείο Πολιτισμού να έκρινε την περασμένη εβδομάδα πως το ΔΦΠ αξίζει μόνο 9.500 ευρώ, απαξιώνοντας έτσι το θεσμό της πόλης μας και την προσπάθεια στήριξης των ανθρώπων που παράγουν τον πολιτισμό, εμείς παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε να μη χαρατσώνουμε τη λαϊκή οικογένεια και να προσφέρουμε ψυχαγωγία, αισθητική αγωγή και καλλιτεχνική εκπαίδευση σε όλο το λαό και σε όλη την έκταση του Δήμου Πατρέων.».