(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Στην Πάτρα η Γιάννα Αγγελοπούλου – Τι έκανε και τι είπε στα Καλάβρυτα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Σήμερα Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 και ώρα 12.30, η Πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, θα επισκεφθεί τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Πάτρα.

Την μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων επισκέφτηκε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη συνοδευόμενη από τα μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής τον καθηγητή ιστορίας και ακαδημαϊκό κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, τον καθηγητή Υπολογιστικών Συστημάτων & Εφαρμογών Πληροφορικής κ. Νικόλαο Κανελλόπουλο, τον κ. Αθανάσιο Κανταρτζή, Γενικό Διευθυντή Λειτουργίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», την κ. Κάτια Πετροπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Συντονισμού με Ο.Τ.Α. και Φορείς και συνεργάτες τους.
Τα Καλάβρυτα ήταν η πρώτη πόλη που επισκέφτηκε η κ. Δασκαλάκη η οποία κατά την άφιξη της δήλωσε ότι αισθάνεται δέος και τιμή που παρευρίσκεται σε έναν τόπο ιστορικό και μαρτυρικό ενώ με την ευκαιρία αυτή και υπό το πρίσμα της συγκυρίας τόνισε ότι «Οι Έλληνες στα δύσκολα είναι ενωμένοι και καταφέρνουν πολλά»  .
Την πρόεδρο υποδέχτηκε θερμά ο Δήμαρχος κος Αθανάσιος Παπαδόπουλος στο Δημαρχείο της πόλης όπου και ενημερώθηκε από τον Δ/ντη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Σπύρο Βασιλάκο  και τον αστροφυσικό κ. Παναγιώτη Χάτζιο για τη λειτουργία και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» και τις δράσεις που προγραμματίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο ενόψει των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Τα μέλη της επιτροπής στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Τόπο Εκτέλεσης των Καλαβρυτινών. Η πρόεδρος της Επιτροπής δεν έκρυψε την συγκίνηση της ενώ κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο. Ακολούθησε  ξενάγηση στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας από τον Άγιο Ηγούμενο, στον Ιερό Ναό και στο Μουσείο με τα κειμήλια όπου δεσπόζει το Ιερό Λάβαρο της Επανάστασης.
Αργότερα  στο – υπό ανακατασκευή με την βοήθεια του κ. Μαρτίνου – Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών του ΄21, η Πρόεδρος ενημερώθηκε σχετικά με την πρόταση του Δήμου, να κατασκευαστεί θέατρο, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – συναυλία πανελλαδικής εμβέλειας το καλοκαίρι του 2021, οικοδεσπότης της οποίας συμφωνήθηκε να είναι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Στη συνέχεια η κ. Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη και τα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και φόρτιση  την ξενάγηση του , κ. Σάββα Καζάνη ο οποίος και τους υποδέχτηκε.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής στη συνέχεια παρευρέθη σε σύσκεψη, στο «Πέτρινο», υπό τον συντονισμό του πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου,  με εκπροσώπους των Δημοτικών Παρατάξεων και των παραγωγικών φορέων του τόπου. Ο Δήμαρχος συστήνοντας τους παρευρισκόμενους που ο καθένας από τη θέση του εργάζεται για το κοινό καλό και τις προοπτικές της περιοχής και προλογίζοντας τόνισε ότι τα Καλάβρυτα, ζωντανό «κεφάλαιο» της ελληνικής ιστορίας, είναι συνυφασμένα, στην εθνική συνείδηση, με κομβικές για την πατρίδα μας περιόδους και έχουν άρρηκτα συνδεδεμένη την ιστορική διαδρομή τους με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι είναι μια περιοχή υψηλών δυνατοτήτων, που διεκδικεί και κατακτά καθημερινά ένα δυναμικό μέλλον. Σε αυτό  το πνεύμα είναι και οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Ελλάδα 2021 και αφορούν:

• Δημιουργία Γαλακτοκομικής – Τυροκομικής Σχολής στα Καλάβρυτα.
• Δημιουργία Κέντρου Ιστορίας, Έρευνας και Τεκμηρίωσης. (Ενός ερευνητικού κέντρου πανελλήνιας και όχι μόνο εμβέλειας με σκοπό την επιστημονική αξιοποίηση και ανάδειξη σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, του πολύπλευρου ιστορικού, πολιτιστικού, λαογραφικού και μυθολογικού πλούτου της περιοχής).
• Δημιουργία Πλανηταρίου «ΚΟΣΜΟΣ».
Η κυρία Αγγελοπούλου σημείωσε ότι η ίδια και τα μέλη της Επιτροπής έχουν καταγράψει τις προτάσεις, τις μελετούν και τις επεξεργάζονται, ενώ επισήμανε ότι συνάδουν με τους στόχους της Επιτροπής που είναι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας να συνδεθούν με παρόμοιες δράσεις οι οποίες θα αφήσουν το αποτύπωμα τους στο μέλλον. Τόνισε δε ότι η ίδια και η Επιτροπή θα είναι στο πλευρό των τοπικών αρχών στηρίζοντας με όποιους τρόπους μπορούν αυτές και άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέλος της Επιτροπής, ιστορικός και ακαδημαϊκός κύριος Κιτρομηλίδης στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται και έχει καταγράψει ότι τα Καλάβρυτα είναι ο τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, ο τόπος που αναγεννήθηκε το Έθνος. Τόνισε μάλιστα ιδιαίτερα τη σημασία των πρώτων επαναστατικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην περιοχή πριν την 21η Μαρτίου 1821.
Αποχωρώντας η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη εξέφρασε την βαθιά ικανοποίηση και τιμή της για την επίσκεψη της σε έναν τόπο με τέτοια βαριά ιστορική παρακαταθήκη, ταυτόχρονα όμως και την χαρά της, μιας και όπως διαπίστωσε ο τόπος αυτός σχεδιάζει το μέλλον του και δημιουργεί ευκαιρίες και προϋποθέσεις αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του, κυρίως τους νέους.
Ο Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος αποχαιρετώντας την ενώ της προσέφερε αντίγραφο του γλυπτού της Καλαβρυτινής Μάνας και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, την προέτρεψε να κρατήσει από την επίσκεψη της αυτό που συμβολίζουν οι δύο λόφοι που δεσπόζουν πάνω από τα Καλάβρυτα και στέκονται αντικριστά: ο λόφος της Αγίας Λαύρας και ο λόφος του Καππή.