Στα 882 εκατ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΟΤΕ

Ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην Ελλάδα διαθέτει η ΟΤΕ Estate, η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, στην οποία έχει μεταβιβασθεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού με σκοπό τη διαχείριση και την αξιοποίησή της.

Με βάση την τελευταία αποτίμηση (2019) από την Πειραιώς Real Estate, όπως περιλαμβάνεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιοποιήθηκαν προ ημερών, η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου της OTE Estate ανήλθε 882 εκατ. ευρώ, περίπου 6,6% αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη αξία του 2018.

Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο της ΟΤΕ Estate περιλαμβάνονται 2.289 ακίνητα, κύριος μισθωτής των οποίων είναι ο Όμιλος ΟΤΕ. Πρόκειται για σημαντικά οικόπεδα σε στρατηγικές θέσεις, με την πλειονότητα των κτιρίων να βρίσκεται στα εμπορικά σημεία μεγάλων και μικρών πόλεων ανά τη χώρα. Η πλειονότητα αφορά σε κτίρια (1.988 κτίρια) και λιγότερες (301) σε οικόπεδα.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας της εταιρείας, ορισμένα εξ αυτών των ακινήτων διατίθενται προς πώληση, με πιο πρόσφατο το κτίριο γραφείων της “Γερμανός” στον Άγιο Στέφανο, συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ., με υπόγειους και βοηθητικούς χώρους 3.000 τ.μ., επί οικοπέδου έκτασης 30 στρεμμάτων.

Τα τελευταία χρόνια η ΟΤΕ Estate υλοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα αξιοποίησης και αναβάθμισης των κτιρίων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της.

Πέρα από κάποιες σημαντικές πωλήσεις (όπως το κτίριο στην οδό Σταδίου που αποκτήθηκε από τον όμιλο Δούζογλου, κτίριο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.α), η εταιρεία ξεκίνησε την ανακαίνιση σε σειρά ακινήτων του Ομίλου ΟΤΕ, έχοντας ήδη ολοκληρώσει προ καιρού το αντίστοιχο έργο στο κτίριο της e-value, μεταξύ άλλων.

Το 2019 ανακαινίστηκαν συνολικά 27 κτίρια, με συνολικό κόστος 1,1 εκατ. ευρώ σε όλη τη χώρα. Ολοκληρώθηκαν επίσης, τα έργα στα κτίρια του Γέρακα και της Νερατζιώτισσας, καθώς και τα αντίστοιχα σε Σόλωνος και στη Θεσσαλονίκη (με ενοικιαστή τη Regus).

Στο πλαίσιο του πλάνου αναβαθμίσεων κτιρίων του Ομίλου, το τελευταίο τρίμηνο του 2019 ξεκίνησαν και οι εργασίες ανακατασκευής του ιστορικού κτιρίου ΥΜΑ-ΝΥΜΑ επί της οδού Πατησίων και 3ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης της ανακατασκευής είναι το 2023, έχοντας ενσωματώσει και τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις από την πανδημία COVID-19.

Αναβαθμίζεται το Διοικητικό Μέγαρο
Ένα από τα μεγάλα project που θα υλοποιηθεί επίσης είναι η ανακατασκευή του Διοικητικού Μεγάρου του Ομίλου ΟΤΕ στη Λεωφόρο Κηφισίας. Οι σχετικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες σε ορισμένους από τους 13 ορόφους του Μεγάρου, συνολικής δόμησης 64.785 τ.μ καθώς η ανακατασκευή θα υλοποιηθεί σταδιακά. Εκτιμάται ότι η δαπάνη για την ανακατασκευή θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της OTE Estate το 2019, σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2019, τα έσοδα από εκμίσθωση των ιδιόκτητων ακινήτων ανήλθαν σε 52,17 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από την πώληση ενέργειας διαμορφώθηκαν στα 23,45 εκατ. ευρώ.