Η πολιτεία να μεριμνήσει για την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία

Ο Αθανάσιος Κυριαζής είναι κρατούμενος στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου και παράλληλά σπουδάζει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Το τελευταίο διάστημα όμως αντιμετωπίζει την απαγόρευση της συνέχισης των σπουδών του. Παρά τις αλλεπάλληλες αιτήσεις του, δεν του έχει χορηγηθεί πρόσβαση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, όπου παρακολουθούσε ηλεκτρονικά τα μαθήματά του, και παράλληλα του απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις της σχολής του με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από τις τελικές εξετάσεις του Πανεπιστημίου. Τα παραπάνω οδήγησαν στο να αιτείται την μεταγωγή του από την Πάτρα στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, όπου θα μπορεί να παρακολουθεί τη σχολή του, ένα αίτημα που όμως εδώ και έξι μήνες έχει μείνει αναπάντητο.
Μπροστά σε αυτή την καταπάτηση των δικαιωμάτων του προχώρησε στις 11/6 σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Φρέσκια στη μνήμη είναι και η περίπτωση του Βασίλη Δημάκη που έφτασε στα πρόθυρα του να χάσει τη ζωή του από τις αλλεπάλληλες απεργίες πείνας και δίψας διεκδικώντας αντίστοιχα το δικαίωμά του να σπουδάσει στο τμήμα του Πολιτικού της Νομικής.
Αναδεικνύεται λοιπόν το υποκριτικό προσωπείο του “σωφρονιστικού” συστήματος των φυλακών, που δεν στοχεύει στην κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων αλλά στην ολοκληρωτική τιμωρία και στο τσάκισμα τους. Το πιο αυταρχικό πρόσωπο μια πολιτείας που αγνοεί τους κρατουμένους και τους αντιμετωπίζει ως πολίτες β’ κατηγορίας, αγνοώντας τα βασικά τους δικαιώματα.
Στεκόμαστε στο πλευρό του Α. Κυριαζή και στο δίκαιο αγώνα του για να σπουδάσει όπως όλοι οι νέοι της ηλικίας του, όπως κάθε άνθρωπος που το δικαιούται. Θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει ουσιαστικά για τους κρατούμενους και τη διαδικασία επανένταξής τους στην κοινωνία. Στηρίζουμε κάθε δικαίωμα των κρατουμένων στο να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία και στις δημοκρατικές ελευθερίες της κοινωνίας μας. Να νικήσουν η ζωή και η αξιοπρέπεια, όχι οι προκαταλήψεις και ο σκοταδισμός.
Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας