Επιστροφή στα Μουσεία από σήμερα με ελεγχόμενη ροή, αποστάσεις, μάσκες η νέα «ιστορία»

Τα μουσεία επιστρέφουν στη ζωή μας από σήμερα μετά από τρεις μήνες αναγκαστικής «αργίας». Αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, όπως η ελεγχόμενη ροή επισκεπτών, οι αποστάσεις και οι μάσκες προστασίας συνθέτουν το σκηνικό μέσα στο οποίο καλούνται να επαναλειτουργήσουν.

Μουσεία μικρά και μεγάλα, δημόσια και ιδιωτικά, προσκαλούν και πάλι τους επισκέπτες με την προσδοκία ότι το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων θα βοηθήσει στην ανάκαμψη εισιτηρίων και εσόδων. Ολοι αναγνωρίζουν ότι δεν θα είναι μια εύκολη σεζόν. «Δεν με ενδιαφέρει να γίνει η Ελλάδα ο νούμερο ένα προορισμός, αλλά με ενδιαφέρει να είναι ο ασφαλής προορισμός. Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από τη Σαντορίνη δίνοντας τη σήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Με κεντρικό σύνθημα, λοιπόν, «πρώτα η ασφάλεια», όπως υπενθύμισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία συνόδευσε τον πρωθυπουργό κατά την ξενάγησή του στον φημισμένο προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, τα μουσεία υποδέχονται από σήμερα το κοινό. Υπενθυμίζουμε πως στα μέτρα προστασίας εργαζομένων και επισκεπτών από τον COVID-19 περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού:

Αποστάσεις 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Υποχρεωτική χρήση από τους επισκέπτες μη ιατρικής μάσκας και ελεγχόμενη ροή ολιγομελών ομάδων επισκεπτών.

Στα εστιατόρια-καφέ που λειτουργούν στους χώρους των μουσείων τραπέζια και καρέκλες θα απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση. Η λειτουργία των πωλητηρίων διέπεται από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.

Ως προς τα εισιτήρια προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κ.λπ. Στα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης: ειδική σήμανση για την αναμονή των επισκεπτών όπου υπάρχουν ουρές (π.χ. στα ταμεία), τοποθέτηση χωρισμάτων σε ταμεία και γκισέ, συντήρηση κλιματιστικών, αύξηση της παροχής φυσικού αέρα μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες), διάκριση εισόδου-εξόδου επισκεπτών, καθώς και κίνησή τους σε μονή διαδρομή, όπου αυτό είναι εφικτό…

Θερμομέτρηση στο Μπενάκη

Σε λειτουργία από σήμερα και το Μουσείο Μπενάκη. Στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται περιλαμβάνονται και η θερμομέτρηση όλων των εισερχομένων στο μουσείο, η προαιρετική χρήση μάσκας κατά την παραμονή των επισκεπτών στους χώρους του μουσείου και η υποχρεωτική χρήση της για την είσοδο στους ανελκυστήρες, η χρήση μάσκας ή προσωπίδας για τους εργαζομένους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, κάτι που ισχύει σε όλους τους μουσειακούς οργανισμούς. Κατά την περίοδο της προσωρινής παύσης της λειτουργίας του, το μουσείο «προχώρησε και στην υλοποίηση της υπηρεσίας ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) μέσω της σελίδας tickets.benaki.org. Όπως ανακοινώθηκε, οι ώρες λειτουργίας των μουσείων δεν αλλάζουν, αναστέλλεται όμως η λειτουργία του Μουσείου Μπενάκη-Πειραιώς 138 για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, λόγω της αναβολής των εκθέσεων που είχαν προγραμματιστεί.

Δωρεάν είσοδος

Από σήμερα επαναλειτουργούν, επίσης, και τα εννέα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με δωρεάν είσοδο έως το τέλος Ιουνίου. Ανοιχτά για το κοινό είναι το Ιστορικό Αρχείο και η Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ στην Αθήνα, με όλα τα μέτρα που αφορούν την ασφάλεια εργαζομένων και χρηστών.

Από μεθαύριο Τετάρτη, 17 Ιουνίου, θα υποδέχεται το κοινό και το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο Παγκράτι. Από τα εγκαίνιά του, τον Οκτώβριο του 2019, έως και την αναστολή της λειτουργίας του, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, το μουσείο υποδέχτηκε 106.479 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

11 κεράκια με 14,5 εκατ. επισκέπτες

Στις 20 Ιουνίου το Μουσείο της Ακρόπολης συμπληρώνει έντεκα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, με 14.500.000 επισκέπτες να έχουν διαβεί το κατώφλι του μέχρι πέρυσι. Από σήμερα περιμένει και πάλι ανανεωμένο το κοινό του. Εκτός των άλλων μέτρων, οι επισκέπτες που κρατάνε σακίδια και μεγάλες τσάντες θα πρέπει να τα παραδίδουν στο βεστιάριο όπου θα απολυμαίνονται με ατμό. Στις ομαδικές επισκέψεις ο αριθμός των επισκεπτών δεν θα ξεπερνάει τα 10 άτομα. Οι επισκέπτες θα κάνουν υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στις παρουσιάσεις των φροντιστών-αρχαιολόγων του μουσείου. Στις συναλλαγές συστήνεται η χρήση πιστωτικής κάρτας και όχι μετρητών.