Brexit: Μάχη για την τελική προθεσμία των εμπορικών διαπραγματεύσεων

Τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει αργότερα σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κατά την οποία θα επιχειρήσει να περάσει την πρόθεσή του να «ολοκληρωθούν γρήγορα» οι συζητήσεις, έως τις αρχές του φθινοπώρου, λίγο προτού εκπνεύσει και η μεταβατική περίοδος του Brexit, στα τέλη Δεκεμβρίου, παρά την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Η τηλεδιάσκεψη των δύο αξιωματούχων πραγματοποιείται αφότου η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί παράταση της μεταβατικής περιόδου, οπότε αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δεν αναμένουν κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, η απογευματινή τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Κομισιόν και τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό ως μία συζήτηση καταγραφής των εξελίξεων και όχι ως διαπραγμάτευση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα επαναλάβει πως στόχος της κυβέρνησής του είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου υψηλού επιπέδου, παρόμοια με αυτήν έχει συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με άλλες χώρες.

Σε μία προσπάθεια μάλιστα να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση θα επισημάνει πως η Βρετανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει το εμπόριο με βάση τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου από την 1η Ιανουαρίου, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. νωρίτερα.

Η Οούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δώσει «νέα ώθηση» στις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, το Brexit δεν αποτελεί επί του παρόντος το νούμερο ένα ζήτημα στις Βρυξέλλες. Στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη και αλλού, οι ηγέτες της Ε.Ε. εξακολουθούν να επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στον Covid-19 και τις επιπτώσεις του. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι Βρυξέλλες προβλέπουν ότι οι δυνατότητες μιας συμφωνίας θα γίνουν σαφέστερες μόνο τον Οκτώβριο, με τις δύο πλευρές να φθάνουν πάλι στο παρά ένα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters