Νευροχειρουργική επέμβαση… με γέμισμα ελιάς

Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται νευροχειρουργική επέμβαση, ενώ ο ασθενής διατηρεί της αισθήσεις του ή ακόμα και δραστηριοποιείται, παίζοντας βιολί ή κιθάρα. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που μία ασθενής επέλεξε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου στον εγκέφαλό της να παραγεμίσει ελιές. Αυτό ακριβώς έκανε μία 60χρονη Ιταλίδα, που υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον αριστερό της κροταφικό λοβό. Οπως δήλωσε ο Ρομπέρτο Τρινιάνι, νευροχειρουργός του νοσοκομείου Ριουνίτι της Ανκόνα, που την έφερε εις πέρας, η επέμβαση είχε διάρκεια 2,5 ώρες και πήγε πολύ καλά. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς η γυναίκα κατάφερε να γεμίσει 90 ελιές μέσα σε μία ώρα.

Η «εν εγρηγόρσει» επέμβαση στον εγκέφαλο, ή όπως ονομάζεται «εν εγρηγόρσει κρανιοτομία» εφαρμόζεται για τη χειρουργική αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων, όπως είναι οι όγκοι, που επηρεάζουν εγκεφαλικές περιοχές οι οποίες ευθύνονται για την όραση, την κίνηση ή την ομιλία. Προκειμένου ο νευροχειρουργός να προκαλέσει την ελάχιστη δυνατή βλάβη στους υγιείς ιστούς με τους χειρισμούς του, ο ασθενής παραμένει ξύπνιος τουλάχιστον για ένα τμήμα της επέμβασης και την ώρα που χειρουργείται καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να κάνει κάποια δραστηριότητα. Το παράδοξο είναι ότι η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο είναι εντελώς ανώδυνη, επειδή το κυρίαρχο όργανο δεν διαθέτει υποδοχείς πόνου. Για την αφαίρεση του τμήματος του κρανίου συνήθως χρησιμοποιείται κάποιο τοπικό αναισθητικό. Οι επιπλοκές που συνήθως εμφανίζονται δεν διαφέρουν από αυτές σε μία επέμβαση με αναισθησία, όπως είναι οι επιληπτικοί σπασμοί, που είναι και η συχνότερη, η αιμοδυναμική αστάθεια, η υπέρταση ή υπόταση, η αιμορραγία, το εγκεφαλικό επεισόδιο κ.ά. Καθώς η επέμβαση απαιτεί ο ασθενής να έχει γερά νεύρα και μεγάλη ψυχραιμία, η μέθοδος θεωρείται τελείως ακατάλληλη για άτομα που πάσχουν από άγχος ή ψυχικές διαταραχές.

Ο αριστερός κροταφικός λοβός ελέγχει τον λόγο, τη μνήμη και την κίνηση της δεξιάς πλευράς του σώματος, επισήμανε ο Τρινιάνι, τονίζοντας ότι η μέθοδος που εφάρμοσε του επέτρεψε να ελέγχει τις διανοητικές λειτουργίες της ασθενούς και να προσαρμόζει αναλόγως την τεχνική του.

Ο δρ Τρινιάνι και οι συνεργάτες του έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 επεμβάσεις «εν εγρηγόρσει» τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια ανάλογης επέμβασης, ένας άλλος ασθενής κλήθηκε να παρακολουθήσει κινούμενα σχέδια.

Φυσικά η προετοιμασία των γεμιστών ελιών Ασκόλι, που περιλαμβάνει το γέμισμά τους με κιμά, είναι εξαιρετικά πιο πολύπλοκη και τα ιταλικά ΜΜΕ δεν σταμάτησαν να προβάλλουν το γεγονός ότι η χειρουργική αίθουσα έμοιαζε λίγο με κουζίνα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Οι γεμιστές ελιές Ασκόλι είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα της κεντρικής Ιταλίας και επιβάλλει την αφαίρεση του πυρήνα από την ελιά, το γέμισμά της με μείγμα από κιμά, προτού τελικά περιβληθεί με αυγό, αλεύρι και τρίμμα φρυγανιάς και τηγανιστεί.

Καθημερινή.