ΑΧΑΪΑ: Πάνω από 2.000 οι υποψήφιοι ρίχνονται στη μάχη των Πανελλαδικών – Τα μέτρα στις αίθουσες και η ετοιμότητα τη τοπικής Εκπαίδευσης

Με δύο εξεταστικά συστήματα, με αποστάσεις και υποχρεωτική μάσκα για όλους τους επιτηρητές ξεκινούν αύριο με το μάθημα της έκθεσης οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο περιφερειακός Διευθυντής της Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων ανέρχονται συνολικά στη Δυτική Ελλάδα στους 5.005. Από αυτούς οι 4.845 θα εξεταστούν γραπτώς και οι 161 προφορικώς.
> Οι υποψήφιοι της Αχαΐας είναι 2.404. Από αυτούς οι 2.291 θα εξεταστούν γραπτώς και οι 14 προφορικώς.
Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας ανέρχονται στους 1.232 από αυτούς οι 598 είναι στην Αχαΐα, οι 380 στην Αιτωλοακαρνανία και οι 254 στην Ηλεία.
Για όσους θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή το «σύστημα Γαβρόγλου», το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος, τα μαθήματα δεν θα έχουν συντελεστή βαρύτητας. Παράλληλα, όσοι ανήκουν στην Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και όχι των Λατινικών.
Σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Η ίδια απόσταση θα πρέπει να τηρείται και στον χώρο προετοιμασίας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και στον χώρο εξέτασής τους. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν πολλές περισσότερες αίθουσες για τις εξετάσεις. «Για τον λόγο αυτό ο αριθμός των επιτηρητών είναι πολύ μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά» είπε ο κ. Γιαννόπουλος.
Οσον αφορά στη χρήση προστατευτικών μασκών, αυτή θα είναι προαιρετική από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων. Ωστόσο, για τους εκπαιδευτικούς-επιτηρητές όλων των εξεταστικών κέντρων, καθώς και για την περίπτωση εξέτασης υποψηφίου που γίνεται παρουσία εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική.
«Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι σε επίπεδο Περιφέρειας παρά το γεγονός ότι φέτος έχουμε πολλές ιδιαιτερότητες (περισσότερα εξεταστικά κέντρα, οργάνωση ειδικού εξεταστικού κέντρου για τα ΕΠΑΛ, μέτρα πρόληψης κ.ά.) που απαίτησαν, από την πλευρά μας, αυξημένη οργάνωση και πρόβλεψη αλλά με σωστό συντονισμό και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων τα καταφέραμε»πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.