Πανελλαδικές 2020: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση – Το πρόγραμμα και οι SOS πληροφορίες

Αντίστροφα μετρά, πλέον, ο χρόνος για την έναρξη των Πανελλαδικών, με τους μαθητές να ετοιμάζονται να «ριχτούν στη μάχη» για μία από τις 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα αγγίξει τις 100.000, κάτι που σημαίνει ότι 8 στους 10 υποψήφιους θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας) για τα ΓΕΛ και τα Νέα Ελληνικά (Γενικής Παιδείας) για τα ΕΠΑΛ.

Έτσι, οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν με το ΝΕΟ σύστημα, στις 17/6 θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη συνέχεια, στις 19/6 θα εξεταστούν στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Ακολουθούν, η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

panelladikes_programma

 

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα δώσουν με το παλαιό σύστημα, θα έχουν κατά βάση κοινό πρόγραμμα με όσους δώσουν με το νέο. Εξαίρεση, στις 22/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στις 24/6 η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και στις 26/6 η εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 και είναι κοινή για τους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.Εξαίρεση, το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο (ΕΠΑΛ), για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων από 1 έως και 13 Ιουλίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι  οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.

Για τους υποψήφιους που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα -«σύστημα Γαβρόγλου»- που θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος (και πιθανότατα και τελευταία, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας), τα μαθήματα δεν θα έχουν συντελεστή βαρύτητας. Επιπλέον, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και όχι των Λατινικών.

Οι νέοι κανόνες διεξαγωγής

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους είναι προαιρετική, αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες. Ακόμη, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Όπως ήδη ισχύει στο σχολικό περιβάλλον μετά την άρση του lockdown, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα.

Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι εξετάσεις.

Η Γραμμή 11525

Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν εξελιχθεί, για την πλειονότητα των οικογενειών, σε μια «αρένα», όπου έφηβοι δοκιμάζουν τις αντοχές τους και γονείς αναμετρούνται με τη δική τους αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους. Κάπου στο βάθος, υπάρχει ο φόβος του εφήβου για την αποτυχία, διότι μπορεί να έχει μάθει ότι δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει. Συνάμα, μπορεί να υπάρχουν ανεκπλήρωτα όνειρα των γονέων, υψηλές προσδοκίες ή κυρίως φόβος για ένα σκαιό μέλλον χωρίς κάποια επιστημονική εξειδίκευση.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες ψυχικής υγείας της «Γραμμής 11525», οι έφηβοι που καλούν συνήθως έχουν «ακινητοποιηθεί» από το άγχος. «Για να φθάσουν στο σημείο να καλέσουν στη Γραμμή, βρίσκονται ήδη σε πολύ επιβαρυμένη κατάσταση άγχους» εξηγούν οι επιστήμονες της Γραμμής. Ταχυκαρδίες, αίσθημα δύσπνοιας, άλγη, πονοκέφαλοι είναι σωματικά συμπτώματα που συχνά περιγράφουν.

Με 32άρια και τοπικές βροχές η πρεμιέρα των Πανελλαδικών – Δείτε τις θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο καιρός ευνοεί τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Πανελλαδικές 2020: Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την πρεμιέρα  15 Ιουνίου

Η πρόβλεψη του Μeteo.gr για την Αθήνα δίνει θερμοκρασία 32 βαθμών Κελσίου, με ανέμους 2 έως 3 μποφόρ. Λίγο μετά την έναρξη εξέτασης των υποψηφίων (09:00) η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα φτάσει στους 28 βαθμούς Κελσίου.

Στα βόρεια προάστια  η θερμοκρασία θα είναι κατά τι χαμηλότερη, φτάνοντας τους 24 βαθμούς το πρωί και τους 30 κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στα νότια προάστια η θερμοκρασία κατά την έναρξη των Πανελληνίων θα είναι 28 βαθμοί.

kairos_athina_panelladikes_2020
Πανελλήνιες 2020: Ο καιρός στην Αθήνα

Στη Θεσσαλονίκη, η πρεμιέρα των Πανελλαδικών θα γίνει με θερμοκρασία 26 βαθμών Κελσίου, με την πρόβλεψη να κάνει λόγο και για βροχές προς το μεσημέρι.

kairos_thessaloniki_panelladikes_2020

Πανελλήνιες 2020: Τι καιρό θα κάνει σε Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα τη Δευτέρα

Στην Πάτρα, το θερμόμετρο στις 09:00 θα δείχνει 23 βαθμούς Κελσίου με ασθενείς ανέμους και υψηλά ποσοστά υγρασίας (73%), ενώ στο Ηράκλειο την ίδια ώρα η θερμοκρασία θα είναι στους 28 βαθμούς, με άπνοια (1 Μποφόρ). Στη Λάρισα, πάντως, που συνήθως επικρατεί έντονη ζέστη τέτοια εποχή, η θερμοκρασία στις 9 το πρωί θα είναι στους 26 βαθμούς, με αραιή συννεφιά και άπνοια.

patra_kairos_panelladikes_202
Ο καιρός στην Πάτρα

 

kriti_kairos_panelladikes_2020
Οι θερμοκρασίες της Δευτέρας στο Ηράκλειο της Κρήτης