Κορωνοϊός – ΗΠΑ: 839 νέοι θάνατοι

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 839 θάνατοι επιπλέον εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέο ςκορωνοϊός σε 24 ώρες, γεγονός που αύξησε σε 114.613 τον συνολικό απολογισμό των νεκρών λόγω της COVID-19 στη χώρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ χθες Παρασκευή (τις πρώτες πρωινές σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας).

Η ισχυρότερη οικονομική δύναμη του πλανήτη είναι σε απόλυτους αριθμούς αυτή που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων όσο και ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων (2.044.572). Αυτός ο τελευταίος είναι πιθανόν πολύ κατώτερος από τον πραγματικό, με δεδομένες τις δυσκολίες στην πρόσβαση αξιόπιστων τεστ όταν η επιδημία άρχιζε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.

Από τα τέλη του Μαΐου ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων σπανίως πλέον υπερβαίνει τους 1.000 Ωστόσο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 παραμένει κολλημένος γύρω στα 20.000 την ημέρα κατά μέσον όρο.

Το πρώτο κύμα δεν έχει ακόμη κοπάσει τελείως, καθώς το επίκεντρο της πανδημίας έχει μετακινηθεί από τη Νέα Υόρκη και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας σε μια ευρεία λωρίδα από τον νότο ως τη δύση, κάνοντας πλέον τα βλέμματα να στρέφονται στα νοσοκομεία πολιτειών όπως είναι η Αριζόνα, το Τέξας και η Φλόριντα.

Σε πολλές πολιτείες, ο αριθμός των μολύνσεων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο αφότου ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται.

«Ακόμη και μικρές εστίες μολύνσεων μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο» προειδοποιεί ο Άντονι Φάουτσι

Ο ανοσιολόγος Δρ. Άντονι Φάουτσι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι ακόμη και μικρές εστίες του κορωνοϊού —μικρά «είδωλα στο ραντάρ» των εισαγωγών ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό σε νοσοκομεία, όπως το έθεσε — μπορεί να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο αν δεν γίνεται διεξοδική ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Καθώς αίρονται τα μέτρα περιορισμού της κίνησης και της οικονομικής δραστηριότητας που είχαν επιβληθεί, τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν, εξήγησε ο Φάουτσι στο CNN.

«Όταν όμως αρχίζουμε να βλέπουμε περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία, αυτή είναι σίγουρη ένδειξη πως πήραμε τη λάθος κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Φάουτσι.

Ο Φάουτσι υπογράμμισε πως η αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία είναι ανησυχητική τάση και ένδειξη πως «ίσως πρέπει να επιβραδύνουμε λίγο» την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, ο Ρόι Κούπερ, ανέφερε πως μολονότι καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία και των νέων κρουσμάτων, δεν εξετάζεται η διακοπή της διαδικασίας ανοίγματος της οικονομίας.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, υπερθεμάτισε, τονίζοντας ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα συνεχιστεί καθώς «έχουμε πάρα πολλές κλίνες διαθέσιμες σε νοσοκομεία αν κάποιος αρρωστήσει»: «για κάθε ασθενή σε νοσοκομειακό κρεβάτι, έχουμε διαθέσιμα άλλα δέκα», διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KYTX.