Πώς θα εφαρμοστούν οι συμψηφισμοί ΦΠΑ – Για περισσότερες από 160.000 επιχειρήσεις

Περισσότερες από 160.000 επιχειρήσεις οι οποίες κατέβαλαν εμπρόθεσμα, μέχρι τις 30-4-2020, ολόκληρα τα οφειλόμενα ποσά ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου 2020 (οι τηρούσες απλογραφικά βιβλία) ή του Μαρτίου 2020 (οι τηρούσες διπλογραφικά βιβλία) δικαιούνται συμψηφισμών του 25% των καταβληθέντων αυτών ποσών με άλλες φορολογικές οφειλές τους που έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Ιουνίου 2020.

Εγκύκλιος

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από ανακοίνωση και εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων:

* Στην εφαρμογή «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» που υπάρχει στους «λογαριασμούς» 160.740 επιχειρήσεων στο myTaxisNet, έχουν αναρτηθεί ποσά πιστωτικών υπολοίπων προς συμψηφισμό με οφειλές που έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής μετά την 1η Ιουνίου 2020. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 25% του χρεωστικού υπολοίπου ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου 2020 ή του Μαρτίου 2020, το οποίο (χρεωστικό υπόλοιπο) κατέβαλαν ολόκληρο οι επιχειρήσεις αυτές έως και τις 30-4-2020.
* Ο συμψηφισμός με οφειλές από μηνιαίες δόσεις ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής εντός του Ιουνίου και των επόμενων μηνών είναι εφικτός εφόσον οι δικαιούχοι έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους από δόσεις που έληγαν μέχρι και τον Μάιο 2020.

* Ειδικά για τον έγκαιρο συμψηφισμό του 25% του εμπρόθεσμα εφάπαξ καταβληθέντος ποσού ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου του Μαρτίου 2020 με οφειλές ΦΠΑ φορολογικής περιόδου Απριλίου 2020, για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στις 29 Μαΐου, και με οφειλές από παρακρατούμενους φόρους, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ολοκληρώθηκε την 1η Ιουνίου, οι δικαιούχοι επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλουν αίτημα συμψηφισμού μέσω e-mail στη ΔΟΥ τους μέχρι και την Τετάρτη, 17 Ιουνίου. Εφόσον έχουν ήδη υποβάλει αίτημα συμψηφισμού με τις οφειλές αυτές, δεν απαιτείται νέο αίτημα. Σε περίπτωση μη υποβολής του παραπάνω αιτήματος, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο συμψηφισμό με οφειλές, που έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Ιουνίου 2020. Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι θα δουν το συμψηφισμό και το αποτέλεσμά του στην εφαρμογή «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» του myTaxisNet.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι εφόσον υποβληθεί τροποποιητική δήλωση για τις ως άνω περιόδους, με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό ποσό της δήλωσης, το ποσό του συμψηφισμού μειώνεται αναλόγως.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ο μηχανισμός

Για λόγους καλύτερης κατανόησης παρατίθεται το ακόλουθο παράδειγμα: Σε αρχική δήλωση ΦΠΑ στην οποία το εξοφληθέν ολοσχερώς στις 30-4-2020 χρεωστικό ποσό φόρου ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, χορηγείται το ευεργέτημα του συμψηφισμού για το ποσό των 250 ευρώ.

Εφόσον ο δικαιούχος του ευεργετήματος έχει ήδη υποβάλει ή θα υποβάλει αίτημα συμψηφισμού μέσω e-mail στη ΔΟΥ του μέχρι και την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 και προτείνει συμψηφισμό με χρεωστικό ποσό ΦΠΑ που προέκυψε από τη δήλωση φορολογικής περιόδου Απριλίου 2020, που έχει καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 29η Μαΐου 2020, η ΔΟΥ διενεργεί το συμψηφισμό των 250 ευρώ κατά την υπόδειξή του.

Εφόσον δεν έχει υποβληθεί το ως άνω αίτημα ή άλλο αίτημα συμψηφισμού με οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής μετά την 1η Ιουνίου 2020, ο συμψηφισμός δύναται να διενεργείται αυτεπαγγέλτως με κάθε άλλη απαίτηση από φόρους και λοιπά έσοδα του Δημοσίου, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής μετά την 1η Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 ΚΕΔΕ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος