(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: «How to create a spin-off» στο Επιστημονικό Πάρκο

Υπό την παρουσία του επικεφαλής του γραφείου του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστου Δήμα, κ. Μιχάλη Δρίτσα πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συζήτηση

“How to create a spin-off”
Στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών στο πλαίσιο του 3ου κύκλου της θερμοκοιτίδας RE-STARTUP Patras που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Κόμβος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας POS4work.
Ο κ.Δρίτσας παρουσίασε τις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις για την δημιουργία ενιαίου νομοθετικού πλαισίου ίδρυσης τεχνοβλαστών ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, αλλά και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Στην συζήτηση συμμετείχε η συν ιδρύτρια και Managing Partner του επενδυτικού fund Metavallon VC, Μυρτώ Παπαθάνου που ανέλυσε το επενδυτικό μοντέλο για τις spin-off και τόνισε την ανάγκη «απόλυτα ξεκάθαρου» πλαισίου συνεργασίας της ομάδας με το Πανεπιστήμιο ή το ερευνητικό κέντρο.
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΠΠ Καθηγητής κύριος Βασίλης Αναστασόπουλος, παρουσίασε το πρόγραμμα χρηματοδότησης Proof of Concept που απευθύνεται σε ερευνητικές ομάδες που θέλουν να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες για την αγορά καθώς και την συνεργασία με το Business Incubation Center of CERN σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας.
Ο νομικός σύμβουλος, Θάνος Λεοντάρης ανέλυσε θέματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΙP), το νομικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των τεχνοβλαστών αλλά και παραδείγματα από ιδρυμένες spin off σε 3 διαφορετικά Πανεπιστήμια της Ελλάδας.
Τέλος, ο Νάσος Κοσκινάς, program director του RE-STARTUP Patras, παρουσίασε τον 3ο κύκλο της θερμοκοιτίδας και ανέδειξε τις προοπτικές για business development στις τεχνολογίες που αναπτύσσονται στα εργαστήρια και τα ερευνητικά κέντρα με άξονα την εμπορική αξιοποίηση τους και στόχο την δημιουργία νέων εταιριών και θέσεων εργασίας στην Πάτρα και την Ελλάδα.
Στην συζήτηση συμμετείχαν καθηγητές και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων και στελέχη των innovation hubs του ΕΠΠ και του Orange Grove.