Η διάσωση της Πλατείας Καλλιπάτειρας

Τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή την διάσωση της παραπάνω Πλατείας ήρθε με σφοδρότητα στην επικαιρότητα το πρόβλημα της συνολικής εφαρμογής του Σχεδίου της πόλης μας. Που μεταξύ των άλλων απαιτεί την διάσωση όλων των χαρακτηρισμένων κοινοχρήστων χώρων, την διάνοιξη όλων των προβλεπόμενων δρόμων, την διαπλάτυνση όλων των υπολοίπων, ιδιαίτερα στις περιοχές των επεκτάσεων του Σχεδίου, την διασφάλιση γηπέδων για κατασκευή Σχολείων και αθλητικών χώρων, χώρων πρασίνου, γενικά την εξασφάλιση, όσο αυτό είναι δυνατό, της καλύτερης διαβίωσης, της καλύτερης ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.
Οφείλουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
1. Όλοι οι επίδικοι χώροι, βρίσκονται στο καθεστώς του χαρακτηρισμού και της μη απαλλοτρίωσης εδώ και δεκαετίες. Εκτιμούμε, ότι διαχρονικά οι Δημοτικές Αρχές της πόλης μας, είχαν στο κέντρο της προσοχής τους την εφαρμογή του Σχεδίου. Απλά οι πόροι που διέθεταν ήταν ανεπαρκείς. Εξ αρχής λοιπόν, οφείλουμε να διαπιστώσουμε, ότι με ευθύνη της Πολιτείας, οι πόροι δεν διασφαλίστηκαν ποτέ. Ούτε υπήρξε ποτέ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, σταδιακής έστω, χρηματοδότησης των Δήμων. Η ισχνή χρηματοδότηση σχεδόν μηδενίστηκε στα μνημονιακά χρόνια.
2. Ενδεχομένως, Δημοτικές Αρχές του παρελθόντος, «διευκολύνθηκαν» από την μακροχρόνια δικαστική διαδικασία που προϋπέθετε η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για την άρση του χαρακτηρισμού. Με την σημερινή Νομοθεσία, υπεύθυνα είναι τα τοπικά Εφετεία και η έκδοση μιας απόφασης απαιτεί λίγους μόνο μήνες.
3. Ορισμένες Δημοτικές Παρατάξεις, επιδιώκουν να περιγράψουν ψευδώς, κλίμα οικονομικής ευημερίας στους Δήμους και στον δικό μας Δήμο. Γιατί; Για να αποκρύψουν τις ευθύνες του Κράτους; Τότε γιατί δεν απαλλοτρίωσαν τους χαρακτηρισμένους κοινόχρηστους χώρους στις δικές τους πολλαπλές θητείες; Τότε, εμείς δεν το ισχυριζόμαστε, η «ευημερία» ήταν σίγουρα μεγαλύτερη από σήμερα.
4. Πόσο κοστίζει, η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης; Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε, επί θητείας και με πρωτοβουλία του, του Δημάρχου Ανδρέα Φούρα, το κόστος είναι περίπου ένα δις Ευρώ!! Πάει να πει αυτό, ότι με τους ίδιους ρυθμούς η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου απαιτεί 300 χρόνια!! Ο κ. Φούρας, είχε οργανώσει για την προβολή του τεράστιου προβλήματος ειδική δημόσια ημερίδα. Προς τιμήν του. Δεν είχαν αναδειχθεί οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος ποτέ πριν. Γιατί οι τότε συνεργάτες του, ομοϊδεάτες του, δημοτικοί ή πολιτικοί παράγοντες «αγνοούν» ή αποσιωπούν εκείνη την μελέτη; Μήπως γιατί η μελέτη αυτή αποδείκνυε ότι με τους υπάρχοντες Δημοτικούς πόρους δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του Σχεδίου; ΄Ότι πρέπει η Κυβέρνηση να εκπονήσει, μεσοπρόθεσμο έστω, πρόγραμμα εφαρμογής του Σχεδίου; Η Κυβέρνηση δεν έχει την ευθύνη της προστασίας των Δημόσιων χώρων; Το Σχέδιο Πόλης είναι Νόμος του Κράτους. Θα μιλήσουμε για τα δικαιώματα μας, ή θα τα αποσιωπήσουμε;
5. Η παρούσα Δημοτική Αρχή, δεν μπορεί να κινείται μόνο πυροσβεστικά. Οφείλει να μας ενημερώσει για το σύνολο των χώρων που κινδυνεύουν. Με το κόστος τους. Με προσπάθεια εξεύρεσης των πόρων. Με τεκμηριωμένη εισήγηση προτεραιοτήτων. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ούτε να συγχωρήσουμε κανενός είδους οκνηρία. Άμεσα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει το πρόβλημα στο σύνολο του.
Το συμπέρασμα μας.
Χαιρετίζουμε την κινητοποίηση των κατοίκων της συνοικίας. Θα χειροκροτήσουμε κάθε παρόμοια πρωτοβουλία ενεργών συμπολιτών μας στο μέλλον.
Με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση πρόγραμμα χρηματοδότησης. Το πολύ σε βάθος 15 χρόνων. ( Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέραμε, ότι αν αποδιδόταν στους Δήμους, μέρος ή το σύνολο του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, η χρηματοδότηση του Σχεδίου θα είχε ολοκληρωθεί.)
Με τον τρόπο αυτό, με δεδομένη την αυτονόητη θέληση όλων, θα υπηρετήσουμε την πόλη μας, χωρίς ίχνος ενοχής, ότι επιδιώκουμε μικροπολιτικά και εφήμερα σχέδια.
Χρήστος Πατούχας
Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας