Τσίπρας: Είχαμε συμφωνήσει με τον Τζεντιλόνι για την ΑΟΖ

Αποκαλυπτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την ανακήρυξη της ΑΟΖ μεταξύΕλλάδας και Ιταλίας, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών και στη δημοσιογράφο, Όλγα Τρέμη.

“Είναι μια εξέλιξη, την οποία θα μπορούσαμε αν την έχουμε από το 2016” αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας πως “είχαμε συμφωνήσει με τον Τζεντιλόνι ακριβώς με τους όρους αυτούς, είχε ζητήσει να ψαρεύουν οι Ιταλοί ψαράδες”, αλλά τροχοπέδη στη συμφωνία υπήρξε η άποψη του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος δίστασε μπροστά στην πρόκληση “τεράστιας κριτικής” εκ μέρους της αντιπολίτευσης, από το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί “τεράστια κυριαρχία στους ψαράδες”.

Ερμηνεύοντας την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ έκτοτε, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως ειδοποιό διαφορά το Τουρκολιβυκό σύμφωνο, κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη “να κλείσει” η ΑΟΖ με την Αλβανία και “τμηματικά” με την Αίγυπτο, ώστε “να προχωρήσουμε στα 12 μίλια στο Ιόνιο, που θα είναι προμήνυμα, αν συμφωνήσουμε με την Αίγυπτο, για το τι θα κάνουμε και με την Κρήτη”, όπως περιέγραψε.

Ερωτηθείς για την επιστροφή στην κανονικότητα, “αυτό που με προβληματίζει είναι το πόσο γρήγορα περνάμε από το ένα άκρο στον άλλο” επισήμανε οΠρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επανεκκίνησης της τουριστικής περιόδου, αλλά παράλληλα και της διατήρησης κάποιων προφυλάξεων “όπως το τεστ στους επισκέπτες [προς την Ελλάδα] και με ευθύνη αεροπορικών εταιριών”. “Χωρίς ελέγχους, στα 6-7 εκατομμύρια θα έρθουν και κάποιοι που είναι μολυσμένοι” τόνισε ο κ. Τσίπρας, διαισθανόμενος “αγωνία” και “αντιφάσεις”.

Την ίδια ώρα, ο πρώην Πρωθυπουργός επανέφερε την άποψή του ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία προηγήθηκε της πανδημίας. “Η μεγάλη εικόνα είναι ότι έρχεται μια κυβέρνηση, η οποία θα δημιουργήσει μια οικονομική έκρηξη και μέσα σε λίγους μήνες οδηγεί στην ύφεση”, εκτίμησε. Επιμένοντας ότι “το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας όλο το προηγούμενο διάστημα είναι το μεγάλο της χρέος”, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε βολές στις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή για “τους όρους που μπήκαμε στην ΟΝΕ και την πολύ κακή διαχείριση που διόγκωσε το έλλειμμα” αντίστοιχα, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κληθεί το 2021 να πάρει δημοσιονομικά μέτρα.

Αναφορικά με την αποδοχή της χρηματοδοτικής πρότασης από τον ESM για τις υποδομές υγείας, “θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός ως προς τους όρους ,αλλά αν οι όροι δεν ήταν μνημονιακοί στο βαθμό που εμείς θέλουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση πόρων του ΕΣΥ” θα τα έπαιρνα απάντησε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επικεντρώθηκε παράλληλα και στα “ποιοτικά χαρακτηριστικά” όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, κρίνοντας ότι οι πολίτες αποτιμούν θετικά “την υπεύθυνη στάση” του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την την έλλειψη “σταθερής πολιτικής επικοινωνίας” με τον Πρωθυπουργό, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον τελευταίο, τη στιγμή που εμφανίστηκε ανοιχτός σε “μια ειλικρινή πρόταση συζήτησης και προγραμματικού διαλόγου πάνω στο τραπέζι” με το Κίνημα Αλλαγής.

Άλλο κόμμα σε σχέση με το 2010

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί επιβολής της πολιτικής ατζέντας από τον πυρήνα των ιστορικών στελεχών του 3%, “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει από 40 κύματα. Δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010- 2012. Είναι ένα κόμμα που κόμμα που ενηλικιώθηκε μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες στην ελληνική κοινωνία και σήμερα καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος από το κέντρο προς τα αριστερά” εξήγησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως “ασκούν κριτική σε ένα άλλο κόμμα, γιατί είναι ένα άλλο κόμμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Επικαλούμενος, μάλιστα, μια ρήση του Κάρολου Μαρξ, “είναι η ανάγκη των ανθρώπων να διεκδικούν περισσότερο ζωτικό χώρο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι υπάρχει μια αγωνία για το τι θα φέρει ο μετασχηματισμός” υπογράμμισε ο πρώην Πρωθυπουργός αναφορικά με την “πολυφωνία” στο εσωτερικό του κόμματός του και έστειλε μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις δηλώνοντας πως “έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια ειλημμένη απόφαση”. Στην ίδια κατεύθυνση, “υπάρχει διαφωνία στο ΣΥΡΙΖΑ ως προς την τακτική. Δεν θέλω να το υποβαθμίσω” παραδέχτηκε ο κ. Τσίπρας και “δεν μπορούν να περιμένουν οι ανάγκες της κοινωνίας”, κατέληξε.