Novartis: Στις 15 Ιουνίου η απολογία του Παπαγγελόπουλου

Παράταση 10 ημερών και όχι ενός μήνα όπως ζητούσε ο ίδιος έδωσε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής στον πρώην αναπληρωτής υπ. Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του.

Έτσι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει να παραστεί στις 15 Ιουνίου προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής. Λίγες μέρες αργότερα στις 18 Ιουνίου θα καταθέσει ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, στις 23 του ίδιου μήνα ο Αλέξανδρος Τάρκας και στις 24 Ιουνίου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Επιμένει για Σαμαρά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ο οποίος έδωσε το παρών χθες στην προανακριτική επιτροπή ζήτησε να κληθούν μια σειρά μαρτύρων, ενώ επέμεινε στο αίτημα του να γίνει κατά αντιπαράσταση εξέταση του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Την ίδια ώρα ο συνήγορος του Δημήτρης Τζοβόλας έκανε λόγο για ακυρότητα της όλης διαδικασίας για την οποία ο πελάτης του θα παλέψει μέσω υποβολής ενστάσεων και αναρωτήθηκε πως είναι

«Θα στοιχειώνω τον ύπνο τους και τον ξύπνιο τους»
Αφού αποχώρησε από την προανακριτική ο κ.Παπαγγελόπουλος μίλησε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες παρομοίωσε παρομοίασε τον εαυτό του με τον εθνικό ήρωα της Ισπανίας Ελ Σιντ λέγοντας πως αυτά που θα πει στην απολογία του θα κάνουν κάποιους να τρέμουν.

«Θα στοιχειώνω τον ύπνο τους και τον ξύπνιο τους από αυτά που θα πω. Δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει. Πάνε να ξεπλύνουν τη Νovartis και τη Λαγκάρντ. Ακόμα δεν έχω πει ούτε το 1/10 από όσα έχω να τους καταλογίσω.Αυτοί πάνε με βρόγχο να με πνίξουν με τις παρανομίες τους εγώ θα τους πάω σταγόνα σταγόνα. Θέλουν να σέρνεται στη δικαιοσύνη και να λένε τα έκανε με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παπαγγελοπουλος».

Οι κ. Φιλιππάκης Τάρκας και η Γιάννα Παπαδάκου κατέθεσαν ένσταση ακυρότητας αντιδρώντας στην κλήση τους ως ύποπτοι κάτι που απέρριψε η πλειοψηφία της προανακριτικής.

Τη διαφωνία του με την εξέταση μη πολιτικών προσώπων διατύπωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

«Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν καλούνται εγκύρως. Η Βουλή σε αυτή την φάση της Προανακριτικής, ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων, όχι συμμετοχών, μη πολιτικών προσώπων. Οι υποθέσεις σε αυτή την φάση δεν συνενώνονται. Υποτάσσετε τη νομική επιστήμη, στην πολιτική σκοπιμότητα. Είστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρει. «Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη» η κλήση μη πολιτικών προσώπων σε αυτή την φάση της Προανάκρισης».

Ο συνήγορος των εκδοτών Γιάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η κλήση του κ. Φιλιππάκη παραβιάζει τις προβλέψεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και τις διατάξεις νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και του Κανονισμού της Βουλής. Δεν μπορεί η Επιτροπή να καλεί ανωμοτί μη πολιτικά πρόσωπα. Καθ’ υπέρβαση της εξουσίας της, η Επιτροπή καλεί τον κ. Φιλιππάκη ως ύποπτο.Εμείς θέλουμε να κληθεί ως μάρτυρας. Ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να ναρκοθετηθεί η διαδικασία με ακυρότητες. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ο κ. Μιωνής είναι συκοφάντης και σκευωρός. Αλλά αυτό κινδυνεύει από τη διαδικασία.Υποχρεούστε να κληθεί ο κ. Φιλιππάκης ως μάρτυρας, αλλιώς πρόκειται για στέρηση φυσικού δικαστή και αρνησιδικία».

Από την πλευρά της, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, δήλωσε στην προανακριτική ότι δεν αποδέχεται την ιδιότητα της ύποπτης. «Εκφράζω την δυσάρεστη έκπληξή μου, όπως το έκανε χθες με ανακοίνωσή της και η ΕΣΗΕΑ. Από εδώ παρέλασαν εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα, κατηγορούμενοι για μίζες , για ξέπλυμα χρήματος» είπε. Πρόσθεσε πως «εγώ θέλω να έρθω στην Επιτροπή για τη αλήθεια και μόνον αυτή. Το οφείλω στον εαυτό μου, για να τον υπερασπιστώ απέναντι σε μια εισαγγελέα που με έχει συκοφαντήσει και την έχω μηνύσει.

Απέναντι στον κ. Μιωνή που έχει καταδίκες, απάτη επί δικαστηρίω, και τον οποίο επίσης έχω μηνύσει». Η κα. Παπαδάκου εξέφρασε την απορία προς τα μέλη της προανακριτικής λέγοντας: «Πώς καταφέρατε να βρείτε τόσο εύκολα τον κ. Μιωνη. Κάθε φορά που ήθελα να του επιδώσε μια μήνυση, δεν τον έβρισκα». Σημείωσε πως «δεν θα πω κάτι για το οποίο δεν θα προσκομίσω αποδεικτικά στοιχεία» και πως «η αλήθεια, ό,τι και να γίνει θα βγει, ακόμη και σε εφημερίδα τοίχου»

Μέλη της πλειοψηφίας στην Επιτροπή, εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο απέρριψαν την ένσταση ακυρότητας των τριών μη πολιτικών προσώπων, υπογράμμιζαν ότι βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το πόρισμα της Επιτροπής και η απόφαση της Βουλής, παραπέμπει στο Δικαστικό Συμβούλιο πέραν του υπουργού και πρόσωπα – συμμετόχους αυτού, για συγκεκριμένα αδικήματα, συνεπώς οφείλουν προηγουμένως να τους έχουν δώσει την ευκαιρία να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ως ύποπτοι.
«Παράτυποι θα ήμασταν αν δεν τους καλούσαμε ως υπόπτους. Τότε θα υπήρχε θέμα ακυρότητας».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής η Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε στα έγγραφα του FBI που διαβίβασε στην επιτροπή ο Ιωάννης Αγγελής.

«Οι τελευταίες εξελίξεις με την επιστολή του Εισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή και κυρίως με τα έγγραφα που κατέθεσε στην Επιτροπή αυτή είναι καταιγιστικές και ταυτοχρόνως απολύτως αποκαλυπτικές για το μέγεθος, το εύρος και την απαξία της ερευνώμενης σκευωρίας. Όπως αποδεικνύεται, χωρίς κανένα απολύτως ηθικό ή νομικό ενδοιασμό οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, διέπραξαν βαριά ποινικά αδικήματα. Και βεβαίως όλα αυτά αναδεικνύουν την πλήρη δικαίωση της επιλογής του Κινήματος Αλλαγής να ζητήσει να εξετασθεί από την Επιτροπή η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με την ιδιότητα της υπόπτου. Επισημαίνουμε και υπογραμμίζουμε: η πρότασή μας αυτή δεν στηρίχθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας, την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς όμως είμαστε απολύτως συνεπείς στις αρχές μας. Ως Κίνημα Αλλαγής επανακαταθέτουμε αίτημα να μας αποσταλούν όλα τα έγγραφα του FBI τόσο στην αγγλική όσο και την ελληνική γλώσσα που έχει στην κατοχή του ο κ.Μπρακουμάτσος και όλα τα έγγραφα ερωτήματα που είχε απευθύνει η κα Τουλουπάκη στις Αμερικανικές Αρχές».