Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων στην Καλιφόρνια και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ -Καμπανάκι από τις Αρχές

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται έχουν αυξηθεί σε περιοχές της Καλιφόρνιας και κάποιων μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ, με την Αριζόνα να ανακοινώνει ότι επαναφέρει σε ισχύ το έκτακτο σχέδιό της για τα ιατρικά κέντρα και την Καλιφόρνια να θέτει ολόκληρες κομητείες υπό εποπτεία.

Η άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού, εξαιτίας των οποίων οι αρχές ενδέχεται να χρειαστεί να επιβάλουν ξανά αυστηρά περιοριστικά μέτρα, περιπλέκει τις προσπάθειές να ανοίξει και πάλι η αμερικανική οικονομία η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το lockdown. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Νιού Τζέρσι, μία από τις πολιτείες που επλήγησαν πολύ από την πανδημία με περισσότερους από 12.000 θανάτους, ήρε μόλις χθες το lockdown.

Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια από τους συνολικά 39 εκατομμύρια κατοίκους της Καλιφόρνιας ζουν σε κομητείες που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ανάμεσά τους το Λος Άντζελες, το Φρέσνο και η Σάντα Κλάρα.

«Πολλοί ασθενείς που διακομίζονται στα νοσοκομεία μολύνθηκαν σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, πάρτι γενεθλίων και κηδείες», δήλωσε η Ολίβια Κάσιραϊ υπεύθυνη δημόσιας υγείας στην κομητεία Σακραμέντο, μία από τις εννέα κομητείες που τέθηκαν υπό παρακολούθηση και ενδέχεται να πάρουν πίσω τα μέτρα ανοίγματος της οικονομίας.

Η Αριζόνα ήταν από τις πρώτες πολιτείες που άνοιξαν ξανά την οικονομία τους στα μέσα Μαΐου και τα κρούσματα έκτοτε έχουν παρουσιάσει άνοδο 115%, γεγονός που ώθησε τον επικεφαλής δημόσιας υγείας της πολιτείας να προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να χρειαστεί νέο lockdown ή η δημιουργία νέων νοσοκομείων εκστρατείας.

Σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, μέχρι χθες Τρίτη στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί 1.983.825 κρούσματα του κορονοϊού και 111.747 θάνατοι.

Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε 21 πολιτείες

Χθες 21 πολιτείες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Η Αριζόνα, η Γιούτα και το Νέο Μεξικό ανέφεραν άνοδο κατά 40% ή και περισσότερο των κρουσμάτων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Κυριακή σε σχέση με επτά ημέρες νωρίτερα.

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ενδέχεται εν μέρει να οφείλεται στη διεξαγωγή περισσότερων διαγνωστικών τεστ, όμως πολλά οφείλονται στην άρση των περιορισμών καθώς πλέον οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνονται σε ομάδες και να πηγαίνουν στα καταστήματα για να ψωνίσουν, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους σε δύο κομητείες της Καλιφόρνιας.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι άλλα κρούσματα οφείλονται σε ανθρώπους που δεν ακολουθούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εξάλλου είναι πολύ νωρίς να να εκτιμηθεί αν θα αυξηθεί ο αριθμός των μολύνσεων από τον SARS- CoV-2 λόγω των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις στις 25 Μαΐου.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 3% την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου στις ΗΠΑ, καταγράφοντας άνοδο για πρώτη φορά έπειτα από πέντε εβδομάδες μείωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του COVID Tracking Project.

Όμως η πίεση για το άνοιγμα της οικονομίας είναι μεγάλη και οι πολιτείες εξακολουθούν να αίρουν περιορισμούς. Ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Φιλ Μέρφι ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθούν θρησκευτικές τελετές σε εσωτερικούς χώρους αυξάνεται σε 100.

Στην Ουάσινγκτον, μία από τις πολιτείες που πρωτοεμφανίστηκαν κρούσματα του κορωνοϊού, ο κυβερνήτης Τζέι Ίνσλι ανακοίνωσε ότι μπορούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους οικιακές βοηθοί, προσωπικοί σεφ και μπέιμπι σίτερς.