Τα τοπικά lockdown θα είναι μία πραγματικότητα – «Αν ένα νησί ή μία δομή θεωρηθούν μολυσμένα»

Για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας αλλά και την ύπαρξη τοπικών lockdown μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σύψας τόνισε για την καταγραφή 97 κρουσμάτων σε 4 ημέρες πως
«έχουν αυξηθεί πολύ τα κρούσματα. Δύο είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι, οι συγχρωτισμοί και τα εισαγόμενα κρούσματα. Ο ιός χτυπάει καμπανάκι, έως μεγάλο κουδούνι ότι είναι εδώ, όλοι εμείς μπορούμε να μολυνθούμε. Αν η αυξητική τάση των κρουσμάτων συνεχιστεί ενδεχομένως να μιλήσουμε μέσα στο καλοκαίρι για επανάκαμψη του πρώτου κύματος και αυτό θα είναι μια αποτυχία».

Αναφορικά με το περιστατικό στη Μύκονο, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «οι νέοι μπορεί να μην κινδυνεύουν, αλλά διασπείρουν τον ιό. Ένας άνθρωπος μολύνει 85, όχι 2-3. Ο κίνδυνος συνωστισμού στα μπαράκια στη Μύκονο είναι τεράστιος» ενώ για το ενδεχόμενο των τοπικών lockdown συμπλήρωσε:

«Αυτό θα είναι μία πραγματικότητα. Αν ένα νησί ή μια δομή θεωρηθούν μολυσμένα, άπαντες θα μπουν σε καραντίνα. Ευελπιστώ ότι αυτό θα είναι ένα κακό σενάριο, δεν θέλω να υπάρχει πανικός. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τον ιό. Μπορούμε να κάνουμε το σωστό, δεν θέλει κανείς να καταστρέψει την οικονομία της χώρας».

Τέλος, ερωτηθείς για τον τουρισμό και τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών σημείωσε ότι «θα επανεκτιμηθεί το ποιες χώρες είναι ασφαλείς. Ο τουρισμός είναι ένας κίνδυνος, δεν χρειάζεται πάνω σε αυτόν να προσθέτουμε και τον κίνδυνο συγχρωτισμού. Μπορούμε να έχουμε σημαντικό πρόβλημα αν δεν αλλάξει η τάση των τελευταίων ημερών».

Πηγή: www.athensvoice.gr