(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Προγραμματική σύμβαση για την βελτίωση πρόσβασης της Ι.Μ Ομπλού – Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων

Στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για τη βελτίωση της οδού  πρόσβασης προς την Ιερά Μονή Ομπλού προχώρησαν σήμερα Τρίτη 9 Ιουνίου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, παρουσία του Σεβασμιoτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου.

Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε Αχαΐας αναλαμβάνει να εκτελέσει το έργο, το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί σύντομα, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων. Η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1.5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση προς τη Μονή, η οποία είναι μία από τις πιο σημαντικές Μονές της νεότερης Ελλάδας.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φαρμάκης τόνισε τη σπουδαιότητα που αποδίδει στην ανάδειξη του θρησκευτικού πλούτου της περιοχής επισημαίνοντας παράλληλα και την ανάγκη να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια για τις ανάγκες πρόσβασης, όχι μόνο των επισκεπτών, αλλά και των καθημερινών χρηστών. «Στόχος μας είναι να τρέξουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και να δούμε το έργο να τελειώνει σύντομα» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

Στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση Βατότητας Οδού προς Ιερά Μονή Ομπλού» προβλέπονται εργασίες που αφορούν τόσο το ασφαλτοστρωμένο τμήμα έως τη διασταύρωση προς Κρυσταλλόβρυση, όσο και το υπόλοιπο χωμάτινο τμήμα. Στο ασφαλτοστρωμένο τμήμα της οδού θα γίνει αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων ασφαλτοτάπητα και στα σημεία που υπάρχουν καθιζήσεις θα γίνει εξυγίανση του υποστρώματος της οδού, θα τοποθετηθούν στηθαία ασφαλείας στις επικίνδυνες θέσεις της οδού, πινακίδες κυκλοφορίας και οριζόντια σήμανση. Επίσης, θα γίνουν οι απαραίτητες διανοίξεις, όπου απαιτείται, θα εκτελεστούν χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση κατά το δυνατόν ενιαίας μηκοτομής και για τη διαμόρφωση κατά πλάτος κλίσεων, ενώ θα κατασκευαστεί επενδεδυμένη τριγωνική τάφρος σε όλο το μήκος της οδού για την απορροή των ομβρίων.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκαν ακόμη  ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κωτσάκης, το μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου, Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Έργων Υποδομής Χρήστος Κορδάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΔΕ Γιώργος Σύρμος, ο Διευθυντής του Γραφείου Περιφερειάρχη Γιάννης Μάκκας και ο ειδικός σύμβουλος της ΠΔΕ Χρήστος Μητρογιώργος.