(Βίντεο)-Ε.Αποστολάκης: «Σε μια ενδεχόμενη κρίση πιθανότητα θα είμαστε μόνοι μας – Χρειάζεται ενίσχυση των ΕΔ»

Ο Πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή μίλησε για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις με τη γείτονα και τις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις και θεωρεί ότι οι συγκυρίες την ευνοούν για να περάσει πράγματα που διεκδικεί. «Μας δοκιμάζει και κανείς δεν έχει δείξει ότι μπορεί να την εμποδίσει», είπε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, με την Ελλάδα να έχει θέσει «κόκκινες» γραμμές, ωστόσο χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα σε διπλωματικό κυρίως επίπεδο.

Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και δημιουργούν αντιπαραθέσεις με την Τουρκία σχετίζονται με τον ορισμό του ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. «Πρέπει, λοιπόν, να ενισχυθούν οι συμμαχίες, ωστόσο πολλές είναι οι χώρες που δε θέλουν να κλείσουν εντελώς το παράθυρο μελλοντικής συνεργασίας με τη γείτονα».

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως σε μια ενδεχόμενη κρίση, κατά πάσα πιθανότητα θα είμαστε μόνοι μας, αν και υπάρχει υποστήριξη από την Αμερική και την Ε.Ε.

Αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με σχεδιασμό και προοπτική.

Όσο αφορά ένα πιθανό θερμό επεισόδιο από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον του Ερντογάν.

Για τα προσφυγικό είπε πως ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει να το χρησιμοποιεί σαν εργαλείο, ωστόσο η ελληνική πλευρά είναι καλά προετοιμασμένη, ο Έβρος πολύ καλά φυλαγμένος, το πρόβλημα θα υπάρξει στη θάλασσα. «Εκεί υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα και  επιτήρηση», κατέληξε.