(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Αβεβαιότητα στο Μουσείο Καλαβρύτων και στο Σπήλαιο Λιμνών – Απώλεια 30.000 επισκεπτών λόγω καραντίνας

Σημαντικές επιπτώσεις στην ζωή της πόλης από το τρίμηνο υποχρεωτικό κλείσιμο Μουσείων και Σπηλαίων και την αναβολή όλων των εκδηλώσεων, εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.
Μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, από τις 5/3/2020, έχουν χαθεί για ένα τρίμηνο περί του 10.000 επισκέπτες ενώ 20.000 εισιτήρια είναι η απώλεια για το Σπήλαιο Λιμνών Καστριών κατά την περίοδο του lockdown, από 7/3/2020 έως 31/5/2020, με σημαντικότερη απώλεια την ακύρωση όλων των μαθητικών εκδρομών που αποτελούσαν τη βασική πηγή επισκεψιμότητας κατά την περίοδο της άνοιξης.
Αρχικά το υπουργείο Πολιτισμού είχε ανακοινώσει ότι τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι θα επαναλειτουργούσαν από τις 18 Μαΐου. Με νεότερη απόφασή της, η Υπουργός Πολιτισμού κ.Μενδώνη επέτρεψε μόνο τη λειτουργία των ανοικτών Αρχαιολογικών χώρων από τις 18 Μαΐου και έχει μεταφέρει την επαναλειτουργία Μουσείων και Σπηλαίων, για την μεθεπόμενη Δευτέρα 15 του μηνός.
Το τελευταίο διάστημα, το ΥΠΠΟ wέδωσε βάση στο θέμα στους ανοικτούς Αρχαιολογικούς χώρους, με τα Θέατρα και τις ανοικτές εκδηλώσεις, Συναυλίες και Φεστιβάλ, καθώς και στα Θερινά Σινεμά, αφήνοντας πίσω το ζήτημα που σχετίζεται με Μουσεία και κλειστούς Αρχαιολογικούς χώρους.
Οι πιέσεις προκειμένου να ανοίξουν πάλι όλοι οι Αρχαιολογικοί χώροι αυξάνονται ενώ παράλληλα συζητείται και η αναθεώρηση του αυστηρού πρωτοκόλλου που έχει υιοθετηθεί για τα Μουσεία.
Το αρχικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ προβλέπει υποχρεωτική διασπορά των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της αναμονής εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, ιδιαίτερα για τις μεγάλες ομάδες και όλες τις οργανωμένες εκδρομές.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει την υποχρεωτική προσέγγιση στο ταμείο ανά άτομο, την υποχρεωτική διασπορά (1 άτομο /8 τμ.) ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, την οργάνωση του προσωπικού σε χωριστές ομάδες εργασίας που δε θα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, με θερμομέτρηση επίσης υποχρεωτικά για το προσωπικό καθώς και τη συχνή συντήρηση των κλιματιστικών. Τα δεδομένα αυτά δυσχεραίνουν την λειτουργία Μουσειακών χώρων που λειτουργούν με λίγο και ανειδίκευτο προσωπικό.
Επίσης, πέραν των κανόνων για την είσοδο και παρουσία στους κλειστούς Αρχαιολογικούς χώρους, Μουσεία και Σπήλαια, άλυτο παραμένει και το θέμα με τις οργανωμένες εκδρομές.
Τα Γραφεία Ταξιδίων έχουν προειδοποιήσει ότι οι περιορισμοί του 50% των διαθέσιμων θέσεων στα τουριστικά λεωφορεία, αυξάνουν υπέρμετρα το κόστος των οργανωμένων εκδρομών, σε μια περίοδο κατά την οποία το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί.
Εάν δεν βρεθεί τρόπος να κλείσει το μέτωπο με τις εκδρομές, τα Καλάβρυτα και ιδιαίτερα τα μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως η Μονή Αγίας Λαύρας, θα δεχθούν επίσης σοβαρό πλήγμα καθώς εξαρτώνται από τον εσωτερικό τουρισμό και τα οργανωμένα ταξίδια.