ΑΧΑΪΑ: Τάξη στον πεζόδρομο των Καλαβρύτων θέλει να βάλει ο δήμος – Το σχέδιο για πιο ελεύθερο χώρο και οι αντιρρήσεις

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο επανέρχεται, παρά τις ενστάσεις επιχειρηματιών, ο νέος κανονισμός του Δήμου Καλαβρύτων, για τον κεντρικό πεζόδρομο και τη χρήση του από εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης – café.
Ο κανονισμός είναι αυστηρός και βασίζεται στο τρίπτυχο
> βελτίωσης της εικόνας της πόλης για τους επισκέπτες,
> αναβάθμισης της αισθητικής των κοινόχρηστων χώρων και
> ασφαλής μετακίνηση ΑΜεΑ και οχημάτων ανάγκης.
Στα πλαίσια του νέου κανονισμού, απαγορεύεται η τοποθέτηση μόνιμων κατασκευών στον πεζόδρομο, χωρίς άδεια και ενημέρωση του Δήμου.
Τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τοποθετούν στον πεζόδρομο προθήκες με τα εμπορεύματά τους οι οποίες δεν μπορεί να είναι σε πλάτος μεγαλύτερες του 1 μέτρου και σε ύψος πάνω από 1,5 μ.
Τα περίπτερα μπορούν να επεκταθούν περιμετρικά σε πλάτος 1 μέτρου το ανώτερο.
Τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να υπάρχει ελεύθερη λωρίδα 3 μέτρων για πεζούς και οχήματα άμεσης ανάγκης όπως ασθενοφόρα και πυροσβεστικά. Η λωρίδα ορίζεται στο μέσον του πεζοδρόμου και κατά το μήκος του.
Όταν στο ίδιο ύψος βρίσκονται δύο ή τρία καταστήματα, ο διάδρομος θα πρέπει να έχει πλάτος 1,5 μέτρο. Σκίαστρα και τέντες θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χρώμα και δεν μπορεί να τοποθετούνται χαμηλότερα σε ύψος των 2,5 μέτρων από το έδαφος.
Δεν επιτρέπεται η πολυχρωμία και καλούνται οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν χρώματα σε φυσικές αποχρώσεις, το δυνατόν.
Οι επιχειρήσεις μπορεί να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα δεξιά ή αριστερά, αρκεί να υπάρχει ελεύθερο ακίνητο, χωρίς να υπερβαίνουν οι επεκτάσεις τα τμ. του διαθέσιμου χώρου μπροστά από το εμπορικό ακίνητο.
Η πιστή τήρηση του κανονισμού μεταβιβάζεται σε τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Εσόδων και του Τοπικού Συμβουλίου των Καλαβρύτων.
Ο κανονισμός ορίζει τη διαδικασία της μεταφόρτωσης αλλά και τον τρόπο κατάληψης χώρου προσωρινά για οικοδομικά υλικά επισκευών και απομάκρυνση αδρανών υλικών.
Η καθημερινή τροφοδοσία μπορεί να γίνεται μόνο στην χρονική ζώνη 7:00-10:00 πμ.
Τέλος απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην είσοδο του Δημοτικού Μουσείου Ολοκαυτώματος.
Τα πρόστιμα για αυθαίρετη επέκταση και χρήση χώρων κατά παράβαση της σχετικής αδείας είναι 50 ευρώ για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 200 ευρώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν παράνομα τμήμα του κοινόχρηστου πεζοδρόμου, με τις προθήκες τους.