ΑΧΑΪΑ: Κηλίδα στη θάλασσα του Αλισσού ανησυχεί κατοίκους, λουόμενους και τοπικές αρχές – Έλεγχοι για τον εντοπισμό της πηγής του κανού!

«Βροχή» πέφτουν, καθημερινά τις τελευταίες ημέρες, τα παράπονα κατοίκων και λουομένων της περιοχής του Αλισσού, οι οποίοι καταγγέλλουν θαλάσσια ρύπανση, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι πέραν του δέοντος εμφανής, αφού είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, κηλίδα μέσα στα νερά.
Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας είναι ενήμερος και μη έχοντας αρμοδιότητα, αλλά αδιάκοπο ενδιαφέρον για καθαρές ακτές και θάλασσες, έχει κινητοποιήσει τόσο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών όσο και την Περιφέρεια, προκειμένου να επιληφθεί η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και οι δύο μαζί να διερευνήσουν την αιτία της ρύπανσης.
Οι αυτοψίες των δημοσίων υπηρεσιών έγιναν, χωρίς να φωτίσουν το «μυστήριο», ενώ μετά από εντολή του δημάρχου Σπ. Μυλωνά. έχουν ζητηθεί εκ νέου μετρήσεις στις πιθανολογούμενες πηγές εκροής λυμάτων, όπως ο Βιολογικός Καθαρισμός της Κάτω Αχαΐας και ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων της ΒΙΠΕ Πάτρας, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι το επιβαρυντικό.
Η θαλάσσια ρύπανση παραμένει και οι πολίτες αποζητούν, επιτέλους, κάποιες επίσημες απαντήσεις από αρμόδια χείλη, εν μέσω μάλιστα υγειονομικής κρίσης. Ετσι, αναμένονται και νέες μετρήσεις στα δύο σημεία, αφού κατά το παρελθόν υπήρχαν ελαττωματικές καταστάσεις, κυρίως στις εγκαταστάσεις του δήμου (ΔΕΥΑΔ), με υπολειτουργία του υδατοφράκτη και λύματα στον Πείρο ποταμό, επεξεργασία που δεν λειτουργούσε πάντα από βλάβες και το κυριότερο περισυλλογή και απόθεση αποξήρανσης της λυματολάσπη που δεν γίνονταν. Ολα αυτά ωστόσο «μαζευτεί» πια, με εργασίες επισκευής και αποκατάστασης και τα νερά είναι καθαρά στον αγωγό που τα οδηγεί στα θάλασσα.
Σύνταξη σχετικής έκθεσης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σε λίγες ημέρες κι όπως όλα δείχνουν αυτή δεν θα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το κακό ξεκινά από εκεί, αλλά αντιθέτως ότι η πηγή της ρύπανσης θα πρέπει αλλού να αναζητηθεί, άγνωστο πού.
Το στέλεχος της δημοτικής αρχής Νίκος Πετρόπουλος, υποστηρίζει ότι «υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως κάποιοι ρυπαίνουν την περιοχή, είτε αποθέτοντας λύματα παράνομα σ’ άλλους αγωγούς, είτε με παράνομη απόθεσή τους στο ποτάμι ή στην θάλασσα». Όπως λέει είναι καθήκον όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων να βρεθεί η αιτία ρύπανσης και να τιμωρηθούν αυστηρά οι υπαίτιοι, πρωτίστως δε οι υπηρεσίες θα πρέπει συνεχώς και με ιδιαίτερο όσο και συνεχές ενδιαφέρον, να αναζητήσουν τα σημεία εκείνα που γίνεται αυτό. Καλεί επίσης κατοίκους και συλλογικότητες να συμβάλλουν, χωρίς κανένα δισταγμό, στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και να καταγγείλουν κάθε τέτοια ενέργεια, διαφυλάττοντας καθαρό το περιβάλλον. «Είναι καιρός να εναρμονιστούμε στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Στην επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων( π.χ. για άρδευση) κάτι που μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, με οφέλη την εξοικονόμηση υδατικών πόρων και οικονομικά οφέλη.Απαιτείται χρηματοδότηση και μελέτες, που ο Δήμος και η Περιφέρεια πρέπει να κινηθούν με προγραμματισμό» σημειώνει.