ΑΧΑΪΑ: Δύσκολη και ανησυχητική η «νέα κανονικότητα» για Εστίαση και Πανηγύρια – Αυστηροί έλεγχοι και βαριά πρόστιμα

Στην εποχή της «νέας κανονικότητας» μπαίνει και η διασκέδαση, όπου τα μέτρα αποστασιοποίησης για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού, θέτουν νέα δεδομένα αυτό το καλοκαίρι.
Από αυτή την πρωτόγνωρη όσο και περίεργη κατάσταση, δεν θα γλυτώσουν ούτε τα πανηγύρια και οι συναυλίες, που πρόκειται να απελευθερωθούν από την 1η Ιουλίου και μετά, αλλά με αυστηρούς όρους.
Από φέτος, δύσκολα θα ξαναδούμε πανηγύρι όπως το ξέραμε, δηλαδή, με δεκάδες άτομα να χορεύουν μέχρι πρωίας, στριμωγμένα σε απόσταση αναπνοής, πάνω σε μια πίστα.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ξεκαθάρισε ότι, όλα τα πανηγύρια και οι συναυλίες, θα πραγματοποιηθούν φέτος μόνο με καθήμενους θεατές. «Ο κορονοϊός δεν έχει φύγει, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τους κανόνες, για να μην πισωγυρίσουμε», σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, παρατηρώντας ότι, «μπαίνουμε σε μια καινούρια πραγματικότητα».
Από την 1η Ιουλίου, ξεκινούν και οι συναυλίες, όπου και εκεί θα υπάρχουν κανόνες, με βασικότερο ότι δε θα υπάρχουν όρθιοι, αλλά μόνο καθιστοί θεατές.

Συνομιλώντας με διοργανωτές πανηγυριών αλλά και με τον γνωστό φωτογράφο Γιάννη Πεφάνη που παρακολουθεί στενά αυτές τις εκδηλώσεις, διαπίστωσε ότι, τουλάχιστον στην περιοχή της Αχαΐας, όλα τα πανηγύρια του καλοκαιριού μέχρι και τον Ιούλιο, έχουν ακυρωθεί, αφού κανείς διοργανωτής δεν προτίθεται να αναλάβει το οικονομικό ρίσκο, αλλά και τον κίνδυνο επιβολής κάποιου εξοντωτικού προστίμου.
«Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει, αλλά, υπό τις παρούσες συνθήκες, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε μια κατάσταση, η οποία δεν ξέρει που μπορεί να τον οδηγήσει», ανέφερε ο Γιάννης Πεφάνης.
Ο Αύγουστος είναι το μόνο «παράθυρο» που βλέπουν οι διοργανωτές των πανηγυριών της περιοχής, για την πραγματοποίηση κάποιων εκδηλώσεων, αλλά υπό όρους, αφού μόνο σε κλειστούς χώρους θα μπορούν να έχουν έλεγχο της κατάστασης, διατηρώντας παράλληλα, μια κρυφή ελπίδα χαλάρωσης των όρων αποστασιοποίησης μέχρι τότε.

Πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι, από αύριο, θα επιτρέπεται η μουσική και το αλκοόλ στις παραλίες, προαναγγέλλοντας αλλαγή της ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο ΦΕΚ και προκάλεσε αντιδράσεις στον κλάδο της εστίασης. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ, η αναμετάδοση μουσικής και η παρασκευή φαγητού, αλλά, όχι η παραμονή πελατών στα μπιτς μπαρ, για να αποφεύγεται η δημιουργία συνθηκών συνωστισμού.

Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου, ανοίγουν και τα νυχτερινά κέντρα, τα μαγαζιά με ζωντανή μουσική και τα internet καφέ. Όσον αφορά τους κανόνες, ισχύει ότι και σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίου, δηλαδή ελάχιστη απόσταση 1,7 μ. και μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι, και επιπλέον, θα απαγορεύεται η παραμονή πελατών στο μπαρ.
Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί, αφού οι περισσότεροι θαμώνες, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα στις καφετέριες, δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα.
Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου, δεν έκρυψε χθες την ανησυχία του, καθώς, η περίοδος προσαρμογής στη «νέα κανονικότητα» λήγει και από αυτό το Σαββατοκύριακο, θα ξεκινήσουν οι αυστηροί έλεγχοι και τα εξοντωτικά πρόστιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έχει ήδη απευθύνει προειδοποιήσεις στις επιχειρήσεις της Ηρώων Πολυτεχνείου και του Ρίου, όπου τις προηγούμενες ημέρες, παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού.
Οι καταστηματάρχες λένε από την πλευρά τους ότι, δεν μπορούν να ελέγξουν αλλά και να αποτρέψουν συμπεριφορές που παραβαίνουν τους κανόνες αποστασιοποίησης, γιατί οι θαμώνες, βλέποντας ότι τα κρούσματα κορονοϊού, έχουν μειωθεί πάρα πολύ, δεν παίρνουν πλέον κανένα μέτρο προφύλαξης.
«Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν ατομική ευθύνη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου, εκφράζοντας την ανησυχία του, για το τι μπορεί να επακολουθήσει.