ΑΧΑΪΑ: Αδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην Κλειτορία

Με πρωτοβουλία της Ενωσης Καλαβρυτινών Πειραιά και του προέδρου της Αθ. Χρονόπουλου κατασκευάστηκε και στήθηκε στον προαύλιο χώρο του πολιούχου Ναού του Αγίου Δημητρίου στην Κλειτορία ο ανδριάντας του Π.Π. Γερμανού.
Το Σάββατο 30 Μαΐου έγιναν τα αποκαλυπτήρια, με μια λιτή τελετή και την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε, ολοκληρώθηκε μια ενέργεια που αποτελούσε όνειρο των ανθρώπων που πήραν την πρωτοβουλία και εξασφάλισαν τα χρήματα για την πραγματοποίησή της.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα θα τελείται επιμνημόσυνη δέηση και θα προταθεί στον Δήμο ενώ η είσοδος της Κλειτορίας, από Καλάβρυτα (Πριόλιθο) θα μετονομαστεί σε οδό ‘Π.Π. Γερμανού’.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου μίλησε με σεμνότητα για το έργο αυτό αλλά και για το ιστορικό γεγονός ενώ ευχαρίστησε την τοπική Εκκλησία αλλά και το Δήμο και τον παριστάμενο Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Κλειτορίας Σ. Δουκλιά, για την συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου.
Ως γνωστόν ο Π.Π. Γερμανός και όλοι οι προεστοί των Καλαβρύτων ήταν αποφασισμένοι να μην μεταβούν στην Τρίπολη που τους είχε καλέσει ο Τούρκος διοικητής. Οταν ξεκίνησαν απ τα Καλάβρυτα, από την Αγία Λαύρα, στις 9 Μαρτίου 1821, συνοδεία Τούρκων χωροφυλάκων, έφτασαν στο «Χάνι του Δαφαλιά» στην Κλειτορία. Εκεί αρνήθηκαν να μεταβούν στην Τρίπολη. Επέστρεψαν στην Αγία Λαύρα όπου λίγο μετά, στις 17 Μαρτίου 1821, έγινε η ορκωμοσία και επιτέθηκαν στα Καλάβρυτα τα οποία και απελευθέρωσαν στις 21 Μάρτη του 1821.