Κάτι παραπάνω από ένα απλό μήνυμα…

5 Ιουνίου. Ίσως να το έχει πάρει το αυτί σου, αλλά μπορεί και να μην το ξέρεις, πως αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στην προστασία του περιβάλλοντος.
Είτε επειδή το αισθάνεσαι πραγματικά, είτε από μιμητισμό και για να είσαι σύμφωνος με το πνεύμα της ημέρας, πιθανότατα θα κάνεις και εσύ μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ένα τυποποιημένο μήνυμα, που θα αντιγράψεις από άλλους. Άντε, το πολύ πολύ να γράψεις και κάτι δικό σου, που θα είναι μια έμπνευση της στιγμής και θα το πάρουν άλλοι από σένα σε μορφή copy paste.
Αισθάνεσαι λοιπόν ότι έτσι έκανες το καθήκον σου απέναντι στο περιβάλλον, στον πλανήτη μας και στις επόμενες γενιές. Νιώθεις ότι είσαι εντάξει επειδή πόσταρες ένα μήνυμα οικολογικού περιεχομένου. Συγνώμη, αλλά επίτρεψε μου να σου πω ότι δεν είναι έτσι.
Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας και να αναλογιστούμε τι κάνουμε στην καθημερινότητα μας, για να συνειδητοποιήσουμε πως οι πομπώδεις διακηρύξεις για το περιβάλλον, στις οποίες ασμένως συμμετέχουμε για μια και μόνο μέρα, αναιρούνται στην πραγματικότητα από τις ίδιες μας τις πράξεις.
Το πλαστικό εξακολουθεί να κυριαρχεί στη ζωή μας. Το άδειο πακέτο τσιγάρων θα βρεθεί ασυνείδητα στο δρόμο. Δεν είμαστε και φαν της ανακύκλωσης και όταν την κάνουμε δεν την κάνουμε σωστά, γιατί άντε να καταλάβεις τί ανακυκλώνεται και τί όχι. Στην παραλία θα αφήσουμε και τη γόπα μας, γιατί τί ψυχή έχει μια γόπα, ανάμεσα σε τόσα άλλα ψάρια, κι’ ας δηλητηριάζουμε μ’ αυτό τον τρόπο ότι πετάει, περπατάει ή κολυμπάει σ’ αυτόν τον πλανήτη.
Και την ίδια ώρα γκρινιάζουμε, πως ο καιρός έχει «τρελαθεί», καθώς από τους 40 βαθμούς στους οποίους σκαρφαλώνει απότομα η θερμοκρασία, κάνει επίσης απότομη βουτιά στους 10, με μπόλικες βροχές και καταιγίδες, καλοκαιριάτικα!
Αυτή είναι μια επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, για την οποία έχουμε και εμείς ευθύνη. Γιατί η μεγαλύτερη δύναμη των ανθρώπων είναι η στάση ζωής τους και ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνουν. Κάθε λεπτό του ευρώ που ξοδεύουμε είναι και μία πολιτική πράξη.
Θέλεις να πάψουν να υπάρχουν σύγχρονοι σκλάβοι; Σταμάτα να υποστηρίζεις τις εταιρίες που αποδεδειγμένα τους χρησιμοποιούν! Θέλεις καλύτερη οικονομία για τον τόπο σου; Υποστήριξε τις τοπικές επιχειρήσεις! Θέλεις ένα καθαρό πλανήτη; Αγόρασε λιγότερα και πιο οικολογικά! Θέλεις να μην διψάσουν τα παιδία και τα εγγόνια σου; Μην μολύνεις και μην σπαταλάς τα αποθέματα νερού!
Και ξέρεις κάτι; Η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση της λίστας των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη κλιματική αλλαγή, φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ένα 30% της επιφάνειας της χώρας μας να ερημοποιηθεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες, παρότι έχουμε ένα από τα καλύτερα ποσοστά κατά κεφαλήν προμηθειών νερού ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου. Κινδυνεύουμε, λοιπόν, και με ερημοποίηση, όπως προειδοποιεί το National Geographic.
Με τούτα και με ‘κείνα, είμαστε λοιπόν σίγουροι, πώς με ένα απλό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος ξεμπερδέψαμε;
Τροφή για σκέψη, με την ευχή και την ελπίδα να κάνουμε τουλάχιστον τα στοιχειώδη και αυτονόητα, που ίσως οδηγήσουν και στην απόκτηση μιας οικολογικής συνείδησης, που είναι συνώνυμη της ίδιας της ζωής.

ΣΣ: Η Αγγελική Τσονάκα είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ