Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Βαδίζει στα βήματα του Ιακώβου

Στα «βήματα» του μακαριστού προκατόχου του Ιακώβου οΑρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος διαδηλώνει στους δρόμους του Μπρούκλιν για τον Τζορτζ Φλόιντ θυμίζοντας την παρουσία του Ιακώβου δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στηνΑλαμπάμα.

«Φωτιά» έχουν πάρει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα σχόλια των χρηστών για την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου να σταθεί στο πλευρό των νέων κινημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους τους Αφροαμερικανούς, θύματα της άδικης και παράλογης αστυνομικής βίας. Οι περισσότεροι μάλιστα σημείωναν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος βαδίζει στα βήματα του Μακαριστού Ιακώβου και ως εκκλησιαστικός ηγέτης της Ομογένειας βρίσκεται στην ορθή πλευρά της ιστορίας.

Σε δηλώσεις του μάλιστα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας αλλά και σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Δημοτικής Περιφέρειας του Μπρούκλιν Ερικ Ανταμς σημείωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος χαρούμενος και υπερήφανος που συμμετείχε σε αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Όπως είπε είναι σπουδαίο και σημαντικό ότι έχει αφιερώσει τόσο χρόνο και τόση ενέργεια για να δείξει με την στάση του πόσο κομβικό είναι αυτό το θέμα.

Υπογράμμισε ότι η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί την ενότητα όλων, ανεξαρτήτως της ταυτότητας του καθενός και παραλλήλισε τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με αυτή του Μακαριστού προκατόχου του Ιακώβου, ο οποίος το 1965 είχε συμπορευτεί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην πόλη Σέλμα στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα κατά της βίας από τους δρόμους του Μπρούκλιν συμμετέχοντας σε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα όσων έχουν καταπατηθεί.

Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε τόσο για την δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς την 25η Μαίου στην Μινεάπολη, όσο και για τη δολοφονία της 26χρονης τεχνικού του ιατρικού κλάδου για έκτακτα περιστατικά Μπριόν Τέιλλορ όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμά της στο Λούισβιλ της Πολιτείας του Κεντάκι τον προηγούμενο Μάρτιο.

Σε μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας γύρω στα μεσάνυχτα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τόνισε ότι βρέθηκε στο Μπρούκλιν για να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τους αγαπητούς αδελφούς και τις αγαπητές αδελφές του των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί βάναυσα. Και συνέχισε:«Ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία χωρίς κανενός είδους βία και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες διότι η βία γεννά μόνο περισσότερη βία. Πρέπει να αρθρώσουμε λόγο και μάλιστα ηχηρό κατά της αδικίας στην χώρα μας. Αποτελεί ηθικό καθήκον και υποχρέωσή μας να υποστηρίζουμε την ιερότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Αντιμετωπίσαμε μία πανδημία που προκάλεσε σοβαρές σωματικές ασθένειες, αλλά η πνευματική ασθένεια στην πατρίδα μας βαθαίνει ακόμη περισσότερο και πρέπει να θεραπευτεί τόσο με πράξεις όσο και με λόγια. Θα συνεχίσω να στέκομαι αλληλέγγυος στο πλευρό όλων εκείνων που εργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης της ισονομίας και της ισοπολιτείας για κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή εθνικής καταγωγής».