(ΗΧΗΤΙΚΟ)-ΠΑΤΡΑ: Γρ. Αλεξόπουλος και Χρ. Κορδάς στον ΣΚΑΪ 89,4 για τον «πόλεμο» με το κρατικό περιβαλλοντικό χαράτσι – Η διαχείριση των σκουπιδιών στο επίκεντρο της δημοτικής αντιπαράθεσης

Στη χθεσινή του συνεδρίαση (1η Ιουνίου), το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, καταψήφισε το περιβαλλοντικό τέλος, που προτάθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης του ΚΙΝΑΛ και πρόεδρο του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. (Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Αχαΐας, κ. Αλεξόπουλο.

Ο κ. Αλεξόπουλος μίλησε στον ΣΚΑΪ 89,4 

Πρόκειται για ένα ακόμα χαράτσι, που ψήφισαν και εφαρμόζουν από κοινού τόσο η Ν.Δ., όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Ε.Ε. Ένα χαράτσι που θα φορτωθεί ξανά στις πλάτες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών.
Η Δημοτική Αρχή, από το 2015, είχε έτοιμο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, η καθυστέρηση στην υλοποίησή του όμως, οφείλεται στην πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, αλλά και στον σφοδρό ανταγωνισμό ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους για το ποιος θα βάλει στο χέρι αυτό το νέο πεδίο κερδοφορίας.
Ως Δημοτική Αρχή, διαφωνούμε με την πληρωμή τέτοιου φόρου, γιατί μετακυλύει όλη την ευθύνη στους Δήμους και στους Φορείς Διαχείρισης και ουσιαστικά ρίχνει όλο το βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά, μιας και το ποσό αυτό θα πληρωθεί μέσω των δημοτικών τελών. Άλλωστε, εμείς διαφωνούμε συνολικά με την ύπαρξη ανταποδοτικών τελών και ως Δημοτική Αρχή δίνουμε σταθερά μάχη για τη σταδιακή μείωσή τους, μέχρι την κατάργησή τους.
Καλούμε το λαό να αντιπαλέψει δυναμικά αυτό το νέο φόρο που θέλουν να του φορτώσουν, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ που τον εφαρμόζει, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον νομοθέτησε.

 

Ο αντιδήμαρχος Πάτρας Χρήστος Κορδάς μίλησε στο ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4   

«Πρωτεύουσα ξανά!»: Η υποκρισία του κ. Πελετίδη δεν έχει όρια

Με λύπη βλέπουμε τον Δήμαρχο Πατρέων να συνεχίζει να κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Γρηγόρη Αλεξόπουλο και τους υπόλοιπους Δημάρχους της Αχαΐας για την επιβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς του Ν 4609/2019, την ίδια ώρα μάλιστα που ο ίδιος φέρει την ευθύνη για την επιβολή αυτού του τέλους στους πολίτες της Αχαΐας.
Για να γνωρίζει ο πολίτης της Πάτρας την αλήθεια που ο κ. Πελετίδης αποκρύπτει, υπογραμμίζουμε τα εξής:
-Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν κατασκευάσει εργοστάσιο, όπως συμβαίνει δηλαδή εν προκειμένω με την Πάτρα όπου καθυστέρησε οικτρά ο κ. Πελετίδης.
-Το πρόστιμο αυτό δεν το έφερε προς συζήτηση ο κ. Αλεξόπουλος όπως ψευδώς αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Πελετίδη, αλλά είναι νόμος του κράτους που δυστυχώς αν παραμείνει θα το πληρώσουν οι Πατρινοί εξαιτίας της Δημοτικής Αρχής, ενώ οι Ηλείοι π.χ. που έχουν εργοστάσιο, όχι.
-Το πρόστιμο αυτό το πληρώνουν επίσης οι Πατρινοί γιατί η ιδιωτική εταιρία στην οποία έχει αναθέσει την ανακύκλωση ο κ. Πελετίδης έχει επιτύχει ποσοστό ανακύκλωσης μόλις 4.5% αντί του 50% που είχε βάλει στόχο ο Δήμαρχος.
Συνεπώς καταψηφίστηκε χθες κάτι που είναι νόμος του κράτους, χωρίς αυτό να έχει καμία απολύτως σημασία, μόνο και μόνο για να παραπλανήσουν οι Πατρινοί και να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες για τα χαράτσια που τους επιβάλλονται εξαιτίας του Δημάρχου.
Οι παλικαρισμοί και η αποτελεσματικότητα του κ. Πελετίδη φαίνεται ότι εξαντλούνται στην καταψήφιση ενός νόμου ο οποίος επειδή είναι νόμος του κράτους μοιραία θα εφαρμοστεί αν δεν αλλάξει, και αυτό ο κ Πελετίδης το ξέρει. Το κάνει μόνο και μόνο για να έχει λόγο να φωνάζει και να ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών.
Η υποκρισία του δεν έχει όρια.
Εμείς θα διεκδικήσουμε την κατάργηση αυτού του νόμου, γιατί δεν χρωστάνε οι Πατρινοί να πληρώνουν την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής.
Τον καλούμε να αφήσει τους θεατρινισμούς και να έρθει να παλέψουμε θεσμικά έτσι ώστε να αλλάξει αυτός ο νόμος.
Όλα τα άλλα είναι για φθηνή λαϊκή κατανάλωση.

Κώστας Πελετίδης

 

Τελικά και αυτή την φορά, ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΙΝΑΛ, κ. Αλεξόπουλος, ξεπέρασε τον εαυτό του.
Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα στις 22 Μαΐου 2020, στην επιστολή των πέντε Δημάρχων της Αχαΐας -που και ο ίδιος υπογράφει- προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, αναφέρεται μεταξύ άλλων: …«Οι Δήμοι μας είχαν Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων από τον Νοέμβρη του 2015»… και …«Επομένως, είναι άδικο να επιβάλλεται περιβαλλοντική εισφορά στους Δήμους μας, όταν οι καθυστερήσεις οφείλονται σε άλλους παράγοντες.
Στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.) του Νομού μας, το περιβαλλοντικό κόστος υπολογίστηκε σε 738.393,50 ευρώ.»…
Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες… Μετά την χθεσινή καταψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο του χαρατσιού που πρότεινε ο κ. Αλεξόπουλος, επανέρχεται με ανακοίνωσή του και αυτή τη φορά, ισχυρίζεται ψευδώς, ότι ο Δήμαρχος Πατρέων, «φέρει την ευθύνη για την επιβολή του τέλους στους πολίτες της Αχαΐας».
Η πολιτική του κατηφόρα δεν έχει σταματημό, όπως και το πολιτικό του θράσος.
Πράγματι, είναι «θέατρο σκιών» κακής ποιότητας, να υποστηρίζει ότι το περιβαλλοντικό τέλος – χαράτσι, που ψήφισε και θα επιβαρύνει τον Πατραϊκό λαό, θα… παλέψει θεσμικά για την κατάργησή του, την στιγμή μάλιστα, που χρεώνει την ευθύνη στους Δήμους και όχι στις κυβερνήσεις.

Γρηγόρης Αλεξόπουλος

Σε νέα ανακοίνωσή του ο δήμαρχος της Πάτρας κ. Πελετίδης συνεχίζει να παραποιεί τα γεγονότα σε σχέση με το περιβαλλοντικό πρόστιμο που επιβάλλεται στον πατραϊκό λαό επειδή ο ίδιος δεν τήρησε τις υποσχέσεις του για την κατασκευή του έργου του εργοστασίου. Προφανώς δεν του αρέσει να τον ξεσκεπάζουν.
Δεν τον ακολουθούμε άλλο. Έχουμε και δουλειά να κάνουμε και αυτό θα συμβουλεύαμε και τον ίδιο. Να εργαστεί και λίγο για την Πάτρα αντί να βγάζει ανακοινώσεις για να λέει ψέματα στους πολίτες.
Όποτε θέλει και σε όποιο τηλεοπτικό μέσο θέλει, τον καλώ να μιλήσουμε για αυτό το θέμα και για όποιο άλλο θέμα επιθυμεί.
Καλή δουλειά κ. Πελετίδη.