ΠΑΤΡΑ: Η ΕΑΑΚ για την εξεταστική στο Πανεπιστήμιο – «Να σταματήσει τώρα η κοροϊδία στις πλάτες μας»

 

Αρχές Ιουνίου και η κατάσταση σχετικά με την ολοκλήρωση του εξαμήνου και του τρόπου πραγματοποίησης της εξεταστικής έχει εξελιχθεί σε μια απίστευτη παράνοια που δείχνει να μην έχει τέλος. Η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά αρνείται να λάβει τις ευθύνες της για την οργάνωση (έστω και τώρα την τελευταία στιγμή) της ομαλής ολοκλήρωσης του εξαμήνου και της εξεταστικής. Αντίθετα, πετάει το μπαλάκι στις συγκλήτους οι οποίες με την σειρά τους ρίχνουν την ευθύνη στα τμήματα, τα οποία ελλείψει των αναγκαίων υποδομών βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, με τους φοιτητές να καλούνται για ακόμη μια φορά να «πληρώσουν τα σπασμένα». Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα κυβερνητικά φερέφωνα πανηγυρίζουν για την δήθεν επιτυχία του υπουργείου παιδείας, η αλήθεια είναι ότι δέκα μέρες πριν ξεκινήσει η εξεταστική δεν έχουν δοθεί τα συγγράμματα, μαθήματα δεν έχουν διδαχθεί καν ή «ξεπετιούνται» όπως-όπως για να βγουν τα χρονοδιαγράμματα, δεν έχει βγει το πρόγραμμα της εξεταστικής ενώ στην πράξη δεν είναι γνωστός ο τρόπος εξέτασης.

Ενώ έχουν περάσει 10 μέρες μετά την απόφαση της συγκλήτου για να μην ανοίξουν οι σχολές και να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως η εξεταστική, σε πολλά τμήματα δεν έχει βγει το παραμικρό πλάνο. Αντίθετα μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα έχουν έρθει στο προσκήνιο μια σειρά από τραγελαφικά περιστατικά. Χαρακτηριστικά είναι η επιστράτευση ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης (όπως κάμερες) αδιαφορώντας για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, ο καταμερισμός της τελικής εξέτασης σε “φάσεις” μέσω πολλαπλών εξεταστικών φίλτρων και μια σειρά από ιδέες για τρόπους εξέτασης που αποδεικνύουν ότι η φαντασία των καθηγητών μας είναι αστήρευτη. Και αυτά σε ένα φόντο όπου τμήματα αναβάλλουν εργαστήρια για το επόμενο εξάμηνο, ή απαιτούν από τους φοιτητές να αναλάβουν την ευθύνη σε περίπτωση μη ομαλής διεξαγωγής της ηλεκτρονικής εξέτασης με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, τιμωρίες προς τους φοιτητές κλπ. Με λίγα λόγια οι ίδιοι άνθρωποι που εδώ και τρεις μήνες έχουν αφήσει τόσους χιλιάδες φοιτητές στην αβεβαιότητα, μας απειλούν κιόλας. Ελλείψει κεντρικών σαφών οδηγιών που θα δίνουν βάρος στην πραγματοποίηση της εξεταστικής με τη μικρότερη δυνατή δυσκολία προσαρμογής των φοιτητών στις νέες συνθήκες , το ένα τμήμα μετά το άλλο δείχνουν τη μέγιστη ανευθυνότητα απέναντι στους φοιτητές και μέχρι την τελευταία στιγμή πολύ λίγα έχουν γίνει για αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα – δηλαδή την ουσιαστική και όχι για τα μάτια του κόσμου περάτωση των μαθημάτων και του εξαμήνου.

Στην παραπάνω κατάσταση οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα να δώσουν απαντήσεις : προτάσεις μέσα από τα όργανα τους, κοινοποίηση των αιτημάτων τους στα τμήματα και την Πρυτανεία, κινητοποιήσεις. Παρόλα αυτά όλο αυτό το διάστημα οι καθηγητές, τα τμήματα και η Πρυτανεία κωφεύουν επανειλημμένα απέναντι στα αιτήματα μας. Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης αποτελεί η επιλογή της πρυτάνεως κ. Κυριαζοπούλου να κλειδωθεί μέσα στο γραφείο της, την Πέμπτη 21/5 κατά την διεξαγωγή της συγκλήτου μέσω τηλεδιάσκεψης, αφήνοντας απ’ έξω τους Φοιτητικούς Συλλόγους αντί να πάρει την ευθύνη και να ακούσει ποια είναι αυτή τη στιγμή τα πραγματικά φοιτητικά προβλήματα. Με άλλα λόγια ήταν κλεισμένη στο γραφείο της και συζητούσε με τους υπόλοιπους καθηγητές για τις εξεταστικές μας αγνοώντας όμως εμάς, αυτούς που τους αφορά, επιδεικτικά. Το φοιτητικό κίνημα προφανώς δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλον εμπαιγμό από την κυβέρνηση και την διοίκηση του πανεπιστημίου. Τόσο η αυταρχικότητα και οι κλειστές πόρτες, όσο και η προσπάθεια να πληρώσουν οι φοιτητές τα σπασμένα της υγειονομικής κρίσης δεν θα περάσουν. Απαιτούμε να διεξαχθεί άμεσα σύγκλητος, να συνεδριάσει ανοιχτά με δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές να παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στη συνεδρίαση. Αρκετά κλείνουν τα αυτιά τους, ήρθε η ώρα επιτέλους να μας ακούσουν!

Απαιτούμε:

· Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση του εξαμήνου

· Ασφαλής και Ανθρώπινη εξεταστική

· Άμεση ανακοίνωση του προγράμματος εξεταστικής.

· Αναπλήρωση όλων των εργαστηρίων δια ζώσης. Απολύμανση τους μετά από κάθε εργαστήριο και παροχή δωρεάν μασκών και γαντιών στους φοιτητές.

· Κανένας αποκλεισμός φοιτητή από την εξεταστική. Δια ζώσης εξεταστική για όλους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εξασφαλισμένα με ευθύνη του Πανεπιστημίου. Καμία απαίτηση για προσκόμηση δικαιολογητικών και λοιπών εγγράφων. Κάλυψη με κρατική ευθύνη και έξοδα για όλες τις υλικοτεχνικές απαιτήσεις για όλους τους φοιτητές ( πρόσβαση στο internet , ηλεκτρονικές συσκευές , προγράμματα κλπ.) για την εξ αποστάσεως εξέταση

· Καμία μορφή ηλεκτρονικής επιτήρησης

· Καμία σκέψη για εφαρμογή εξεταστικών φίλτρων

· Ειδική μέριμνα και ελάφρυνση για τους εργαζόμενους φοιτητές

· Ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες, και όσους/ες διαμένουν στο ίδιο περιβάλλον με ευπαθείς ομάδες

· Διπλή εξεταστική για όλα τα έτη.

· Κρατική μέριμνα για μετακίνηση φοιτητών από το εξωτερικό και από τις πόλεις που διαμένουν στις πόλεις που σπουδάζουν. Δωρεάν μετακίνηση από και προς το πανεπιστήμιο και το πρώην ΤΕΙ.

ΕΑΑΚ Πάτρας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ