Παπαθανάσης: Θα εξετασθεί εκ νέου η κατανάλωση αλκοόλ στις παραλίες

«Ο κόσμος είναι ακόμη επιφυλακτικός, γιατί προσπαθεί να προστατέψει την υγεία του και δεν αισθάνεται άνετα να βγει έξω αμέσως», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Μιλώντας για το πέμπτο κύμα επιστροφής στην κανονικότητα που
περιλαμβάνει ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, θερινά σινεμά και εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους, έκανε απολογισμό για τη μέχρι τώρα πορεία της άρσης των μέτρων: «Τα καφέ δούλεψαν. Η εστίαση δεν πήγε καλά, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο καιρός δεν ήταν καλός, με δεδομένο ότι όλες οι επιχειρήσεις τις εστίασης λειτουργούν σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

«Θεωρούμε ότι θα προχωρήσει γρήγορα η εστίαση» εκτίμησε και επισήμανε πως ο «κόσμος είναι επιφυλακτικός, γιατί προσπαθεί να προστατέψει την υγεία του και δεν αισθάνεται άνετα να βγει έξω αμέσως».

Για το ενδεχόμενο μετακύλισης της μείωσης του ΦΠΑ προς τους καταναλωτές, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι «οι περισσότεροι επαγγελματίες θα μεταφέρουν την μείωση στον καταναλωτή, γιατί θέλουν να προσελκύσουν πελάτες», ενώ παρατήρησε πως «αν δει κάποιος ότι μειωθούν οι τιμές, θα ανέβει ο όγκος των πωλήσεων. Υπάρχει μια ελαστικότητα στις πωλήσεις. Σαφώς είναι μια στήριξη στην εστίαση και στα καφέ».

Σχολιάζοντας την εφαρμογή των κανόνων προστασίας, είπε ότι «τα μέτρα σαφώς τηρούνται» και ανέφερε ότι έχουν επιβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους παραβάτες. Όπως σημείωσε δε, «θα είμαστε έξω παντού» διεξάγοντας ελέγχους. Η εικόνα συνωστισμού σε μπαρ μας ανησυχεί», επισήμανε.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι έχει ζητηθεί «μια νέα προσέγγιση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων» τόσο για τα beach bar που δεν πωλούν αλκοόλ, όσο και για τους κωδικούς δραστηριότητας που παραμένουν κλειστοί, αναμένοντας τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων για την επιστροφή τους στην κανονικότητα, π.χ γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης.