ΠΑΤΡΑ: «Μπλοκαρίστηκε» η κοπή 250 δέντρων στο Κεφαλόβρυσο – Μέχρι νεωτέρας διαβεβαίωσε τους Σαραβαλιώτες το Δασαρχείο

Κάτω από τα δέντρα του Κεφαλόβρυσου που απειλούνται με κοπή συναντήθηκαν στελέχη του Δασαρχείου, εκπρόσωποι κατοίκων και φορείς που αντιδρούν. Μαζί τους βρέθηκαν και ιδιοκτήτες σπιτιών που πιστεύουν ότι πρέπει να κοπούν τα δέντρα για λόγους ασφάλειας και πυροπροστασίας.
Η συνάντηση έγινε μια μέρα μετά από την παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν κάτοικοι και φορείς του Σαραβαλίου και της Κρήνης στο Δασαρχείο, ζητώντας να μην κοπούν τα περίπου 50 δέντρα στο περιαστικό δάσος, όπως αναφέρει σχετική απόφαση.
Αφορμή ήταν η προγραμματισμένη για χθες αυτοψία της υπηρεσίας. Στελέχη του Δασαρχείου, κάτοικοι, φορείς και ιδιοκτήτες κατοικιών που ζητούν να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των ίδιων και των περιουσιών τους, περπάτησαν τα επίμαχα σημεία του Κεφαλόβρυσου.
Οι φορείς και οι κάτοικοι ζήτησαν ενημέρωση από το Δασαρχείο για τους λόγους που πρέπει να κοπούν τα δέντρα. Σύμφωνα με τους ίδιους, από τη βόλτα που έκαναν  διαφαίνεται ότι ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος. Ωστόσο, μετέχουν καλόπιστα στο διάλογο με το Δασαρχείο που έχει τις επιστημονικές γνώσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Όπως είπε  ο Ανδρέας Κοντογεωργόπουλος, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σαραβαλίου, όλες οι πλευρές συμφώνησαν χθες στην αναστολή των εργασιών μέχρι νεωτέρας.
Τα στελέχη του Δασαρχείου εξήγησαν ότι θα πρέπει να χαμηλώσει το ύψος των πεύκων, ώστε να μειωθεί το θερμικό φορτίο σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά. Επίσης, προτάθηκε η αντικατάσταση ορισμένων από τα υπάρχοντα δέντρα με άλλα, τα οποία δεν είναι τόσο επίφοβα στη φωτιά όσο είναι τα πεύκα.
Οι φορείς και οι κάτοικοι που διαφωνούν με την κοπή των 50 δέντρων θα κάνουν νέα συνεδρίαση το επόμενο διάστημα για να καταθέσουν προτάσεις στο Δασαρχείο. Ο Α. Κοντογεωργόπουλος εκτιμά ότι δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για την κοπή τόσων δέντρων σε ένα από τα ελάχιστα περιαστικά δάση της Πάτρας με συνολικό αριθμό 250-300 δέντρα. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο το τοπίο θα μείνει γυμνό» είπε και επισήμανε ότι θεωρεί ανεφάρμοστη τη σχετική απόφαση ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα μικρό δάσος. Ακούει όμως με προσοχή την πρόταση του Δασαρχείου για σταδιακή αντικατάσταση των δέντρων που παραδίνονται εύκολα στη φωτιά από άλλα που δεν αρπάζουν από μια σπίθα. Όσον αφορά τις προτάσεις που θα υποβάλλουν οι κάτοικοι και οι φορείς, σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το κλάδεμα των δέντρων, η απομάκρυνση των γέρικων και η αντικατάστασή τους από νεώτερα κ.ά.
Ο πρόεδρος του Σαραβαλίου δεν διακρίνει κακή πρόθεση στα υπηρεσιακά στελέχη, τα οποία έχουν το δικό τους τρόπο σκέψης. Σημειώνει όμως ότι έχουν γίνει ζημιογόνες παρεμβάσεις για το δάσος επί δεκαετίες. Μάλιστα, περπατώντας όλοι μαζί χθες διαπίστωσαν ότι σε ορισμένα σημεία έχουν γίνει αποψιλώσεις, μάλλον αυθαίρετα.
Το θέμα παραμένει ανοικτό και οι τοπικοί φορείς δηλώνουν ότι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις, ώστε να ληφθούν αποφάσεις που δεν θα υποβαθμίζουν το περιβάλλον.