(ΒΙΝΤΕΟ)-ΠΑΤΡΑ: Διαδικτυακή συζήτηση για το ΕΣΥ την επόμενη μέρα της πανδημίας – Σήμερα από το «Κοινοτικόν»

Η παρούσα πανδημία αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα πρόκληση και δοκιμασία για το ΕΣΥ. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στην αποτελεσματικότητά του, εν μέσω της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας πραγματικότητας. Μετά από εικόνες και εμπειρίες 3 μηνών, και παρά τις χρόνιες (και εν μέσω πανδημίας θεαματικά εκτεθειμένες) αδυναμίες και ελλείψεις του συστήματος, καταγράφονται μέχρι στιγμής αρκετά θετικά φαινόμενα στην Ελλάδα, όχι μόνο στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, αλλά και στις κοινωνικές διεργασίες και εξελίξεις.

Μιλώντας για ένα λειτουργικό ΕΣΥ, εννοούμε 4 βασικούς πυλώνες:

α.        Σχεδιασμός και οργάνωση (πολιτικό όραμα, επιστήμη, διεθνής πρακτική, υποδομές, τεχνολογία).

β.        Προσωπικό (επαρκές, καταρτισμένο και συνειδητοποιημένο).

γ.         Χρηματοδότηση και χρηστή διαχείριση των πόρων.

δ.        Συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών (χρήστες υγείας, ενεργοί πολίτες, συλλογικότητες, κόμματα, δημοσιογράφοι, οραματιστές, τοπ. Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία π.χ. ο σπουδαίος ρόλος των Νοσοκομειακών Ιερέων).

Με βάση την εμπειρία 3 μηνών, στην Ελλάδα λειτούργησε κυρίως το φιλότιμο των λειτουργών – εργαζομένων, καθώς και η φιλότιμη ανταπόκριση της κοινωνίας, παρά τα αρνητικά αντανακλαστικά (φόβος, ατομισμός, ανυποληψία πολιτικών και άλλων κέντρων εξουσίας).

Οπότε η επόμενη μέρα για το ΕΣΥ βάζει μια τεράστια πρόκληση, της οποίας η θετική έκβαση θα στηριχθεί κατά τη γνώμη μας στην καλύτερη λειτουργία των πιο πάνω πυλώνων. Σ’ αυτούς, καινούριο στοιχείο είναι η δημιουργική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, κάτι που δεν έχει θεσμοθετηθεί, και δεν έχει αξιοποιηθεί λειτουργικά μέχρι σήμερα, μολονότι οι πολίτες είναι οι χρήστες, οι υποστηρικτές και οι κριτές του Συστήματος Υγείας.

Συνεπώς υπάρχει ανάγκη να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση που να δίνει κατάλληλα  ερεθίσματα στους ακροατές, είτε αρμόδιους, είτε ειδικούς, είτε υγειονομικό προσωπικό, είτε πολίτες, ώστε να εξοπλιστούμε όλοι με σημαντικά συμπεράσματα – εργαλεία για επιτυχείς δράσεις την επόμενη μέρα.

 Στο πλαίσιο αυτό το «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ» διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:

Το Ελληνικό Σύστημα Υγείας απέναντι στην Πανδημία, αντοχές και προοπτικές.

 Θα μιλήσουν με τη σειρά:

Σκρουμπής Γιώργος (Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρικό Τμήμα, Παν. Πατρών, Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας)

Συμεωνίδης Αργύρης (Καθηγητής Αιματολογίας, Μέλος Επιτροπής Λοιμώξεων Νοσοκομείου Ρίου)

Κοτσώνης Νίκος (Οικονομολόγος Υγείας, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Βιομηχάνων Δ. Ελλάδος, πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας & Παιδιατρικής Κλινικής Καραμανδανείου)

Γιακουμής Τάσος (Δ/ντης του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας, Γενικός γιατρός).

Τη συζήτηση θα συντονίσει η κ. Μαρίνα Ριζογιάννη (Αρχισυντάκτρια της Εφημ. Πελοπόννησος).

 Εκ μέρους του Κοινοτικόν σύντομη εισαγωγή – χαιρετισμό θα απευθύνει η κ. Χριστίνα Γεωργοπούλου (Πολιτικός Μηχανικός, Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος)

 Η διαδικτυακή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, 1 Ιουνίου, στις 8:00 μ.μ. και θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ» στο YouTube,

στη διεύθυνση:     https://youtu.be/jX_02PTfulE

Οι θεατές θα μπορούν να παρεμβαίνουν με γραπτά μηνύματα.