Επηρεάζει η ζέστη την καρδιά μας; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Το καλοκαίρι είναι πλέον γεγονός, και παρότι οι περισσότεροι από εμάς το περιμένουμε πώς και πώς, είναι σημαντικό να προσέξουμε την υγεία μας μέσα στον ζεστό καιρό του ελληνικού καλοκαιριού.

Με ποιο τρόπο ο ζεστός καιρός επηρεάζει την καρδιά μου;

Όταν ο καιρός είναι ζεστός ιδρώνουμε, προκειμένου η θερμοκρασία του σώματος να εξισορροπήσει και να διατηρηθεί στα κανονικά της επίπεδα. Αυτό όμως σημαίνει ότι χάνουμε από το σώμα μας περισσότερο νερό απ’ ότι συνήθως. Υπάρχει έτσι περίπτωση να πέσει η πίεση του αίματός μας, και να αρχίσει ταχυπαλμία της καρδιάς. Αυτό για τους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι πρόβλημα, αρκεί να λαμβάνουν άφθονα υγρά, όπως νερό ή αφεψήματα/αναψυκτικά τα οποία κατά προτίμηση δεν περιέχουν ζάχαρη, σύμφωνα με την Carolin Sonne, Κλινική και Επεμβατική Καρδιολόγο.

Όμως, εάν έχουμε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική ζέστη καταπονεί την καρδιά, αλλά και γενικότερα την κυκλοφορία του αίματος μέσα στο σώμα, επομένως είναι σημαντικό να διατηρούμαστε δροσεροί και να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Η ζέστη & οι παθήσεις της καρδιάς

Υπέρταση

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι δυνατό να προκαλέσουν πτώση της πίεσης, μέσω της αγγειοδιαστολής του δέρματος. Επίσης, η απώλεια νερού με την εφίδρωση επηρεάζει το σώμα μας με πολλούς τρόπους – μερικοί από αυτούς είναι ο μειωμένος όγκος αίματος, η υπόταση, και η ταχυπαλμία. Προκειμένου να αποφύγετε την αφυδάτωση, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού κατά τη διάρκεια άσκησης, ή οποιασδήποτε δραστηριότητας κατά την οποία ιδρώνετε. Είναι πολύ σημαντική, η τακτική μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης. Η όποια προσαρμογή και ρύθμιση χρειαστεί στα φάρμακα που παίρνετε, αυτή θα πρέπει να γίνεται πάντοτε σε συνεννόηση με τον γιατρό που σας παρακολουθεί, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές.

Στηθάγχη

Εάν πάσχετε από στεφανιαία αρτηριακή νόσο, επεισόδια στηθάγχης είναι δυνατό να ξεκινήσουν ή να χειροτερέψουν σε περίοδο μεγάλης ζέστης. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ζεστός καιρός αυξάνει το φόρτο εργασίας της καρδιάς σας, και την απαίτηση για οξυγόνο, ειδικά όταν είσαστε δραστήριος. Σε περίπτωση στηθάγχης, θα πρέπει επειγόντως να επισκεφθείτε τον καρδιολόγο σας.

Κολπική μαρμαρυγή

Εάν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή αρρυθμία ή άτακτους παλμούς, ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι η αλλαγή της εποχής επηρεάζει την πάθησή σας. Οι περισσότερες περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής φαίνεται να παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για όσους όμως πάσχουν ήδη από αυτή, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για κάθε βαθμό θερμοκρασίας που ανεβαίνει στο σώμα σας, η καρδιά σας χτυπάει 10 φορές γρηγορότερα κάθε λεπτό. Η υπερβολική ζέστη κάνει την καρδιά σας να εργάζεται πιο σκληρά για να ρυθμίσει τη λειτουργία της σε υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που μπορεί να προξενήσει κολπική μαρμαρυγή. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια. Η κύρια ανησυχία στην κολπική μαρμαρυγή είναι η αφυδάτωση. Η έλλειψη υγρών μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Εάν πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια – κατάσταση στην οποία ούτως ή άλλως η καρδιά δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε-, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε τη θερμοκρασία σας σταθερή και να μην εκτίθεστε στην υπερβολική ζέστη. Εάν ο γιατρός σας συμβούλεψε να μειώσετε την πρόσληψη υγρών, μιλήστε με τον καρδιολόγο σας για να σας συστήσει άλλους τρόπους, ώστε να διατηρείτε τη θερμοκρασία σας σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εάν παίρνετε ταμπλέτες νερού και αρχίσετε να ζαλίζεστε ή να αισθάνεστε ότι θα λιποθυμήσετε, ενημερώστε τον γιατρό σας. Η δόση που παίρνετε θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να μειωθεί, ή ακόμα και να σταματήσει για λίγο, μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα και πάλι.

Εξάντληση από τη ζέστη και θερμοπληξία

Όταν χάνετε υπερβολική ποσότητα νερού από το σώμα σας, η εσωτερική σας θερμοκρασία αυξάνεται, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή σας εάν δεν αντιμετωπιστεί. Μερικά από τα συμπτώματα εξάντλησης λόγω ζέστης και θερμοπληξίας είναι πονοκέφαλος, εφίδρωση, κρύο & υγρό δέρμα, ζαλάδα, λιποθυμία, μυϊκές κράμπες, εξάνθημα από τη ζέστη, πρήξιμο στους αστραγάλους, κοφτή ή γρήγορη αναπνοή, ναυτία και έμετος, σύγχυση και κρίσεις. Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος άλλος έπαθε θερμοπληξία, χρειάζεται επειγόντως ιατρική φροντίδα!

Ιατρικός Έλεγχος

Εάν έχετε υψηλή πίεση ή πάσχετε από καρδιαγγειακή νόσο, θα πρέπει να επισκέπτεσθε έναν καρδιολόγο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε να εξετάζετε την κατάσταση της υγείας σας, και να ρυθμίζετε τη δόση για τα φάρμακά σας εάν παίρνετε, ειδικά σε χώρες που εποχιακά, οι θερμοκρασίες μεταβάλλονται πολύ.

Επιπλέον, εάν είσαστε άνω των 50 ετών ή υπέρβαρος, θα ήταν καλό να λαμβάνετε ιδιαίτερες προφυλάξεις σε περιόδους ζέστης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι παρακάτω εξετάσεις είναι απαραίτητες, σύμφωνα με την ειδικό:

 

  • Συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Υπέρηχος (triplex) καρδίας
  • Triplex Καρωτίδων
  • Holter Ρυθμού
  • Holter Πίεσης
  • Τεστ Κόπωσης

Τι μπορώ να κάνω ώστε να διατηρώ τη θερμοκρασία μου και να αποτρέψω τη θερμοπληξία;

  • Διατηρηθείτε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό ή άλλο ποτό που δεν περιλαμβάνει ζάχαρη (σε περίπτωση που σας έχει συστηθεί για λόγους υγείας να περιορίσετε τα υγρά, μιλήστε οπωσδήποτε με τον καρδιολόγο σας).
  • Αποφύγετε την μεγάλη κατανάλωση ποτών που περιέχουν αλκοόλ ή καφεΐνη. Η καφεΐνη προκαλεί μεγαλύτερη απώλεια υγρών από το σώμα.
  • Τρώτε μικρότερα και συχνότερα γεύματα – δώστε έμφαση στις σαλάτες και στα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα νερού.
  • Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι δροσερό, όταν παραμένετε μέσα.
  • Φορέστε ελαφριά βαμβακερά ρούχα που είναι χαλαρά και δεν σας στενεύουν.
  • Αποφύγετε την έκθεση στη ζέστη και στον ήλιο από τις 12:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα, που είναι το πιο θερμό διάστημα της ημέρας.
  • Εάν πρέπει οπωσδήποτε να βγείτε στη ζέστη, κινείστε και περπατήστε στη σκιά, χρησιμοποιείστε αντηλιακό, και φοράτε καπέλο.
  • Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση / προσπάθεια κατά τη διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας.