Βρούτσης: Ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις το «ΣΥΝεργασία»


Ως «ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις χαρακτήρισε τον μηχανισμό «ΣΥΝεργασία» για την επιδοτούμενη εργασία ο κ. Γιάννης Βρούτσης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή προανήγγειλε πως η ρύθμιση θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί έως το βράδυ και να τεθεί σε εφαρμογή την Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Ο υπουργός Εργασίας προχώρησε σε ειδική αναφορά για τους κλάδους τουρισμού, επισιτισμού και των μεταφορών στον τουρισμό, οι εργαζόμενοι στους οποίους πρέπει να επαναπροσληφθούν τονίζοντας ότι δίνεται η δυνατότητα να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από 1 Ιουνίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, εφόσον οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν τουςεπαναπροσλάβουν. Προσέθεσε δε, ότι εργαζόμενοι που θα επαναπροληφθούν και θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα καταστούν δικαιούχοιαποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ, ενώ η πολιτεία θα καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές τους και ξεκαθάρισε ότι για το διάστημα αυτό απαγορεύονται οι απολύσεις.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι ο μηχανισμός θα προσαρμόζεται με το ποσοστό λειτουργικής επάρκειας των ξενοδοχείων και των τουριστικών λεωφορείων. Με τον τρόπο αυτό:

σε ξενοδοχείο με πληρότητα 20% ο εργοδότης θα πρέπει να ανακαλέσει το 1/3 των συμβάσεων εργασίας που τελούν σε αναστολή

με πληρότητα 50%: θα πρέπει να ανακαλέσει τα 2/3 συμβάσεων εργασίας που έχουν ανασταλεί

-με πληρότητα 80%: πρέπει ανακαλέσει όλες τις αναστολές

Αναφορικά με τους εποχιακά εργαζόμενους, που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι προβλέπεται να λάβουν επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ίσο με το ύψος που είχε το τελευταίο επίδομα ανεργίας και με προϋπόθεση να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ από Σεπτέμβριο 2019 έως Φεβρουάριο 2020. Για το ίδιο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, θα καλυφθούν όπως είπε από το κράτος και οι εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων που έχουν ή θα προσληφθούν ως εποχικοί.