ΠΑΤΡΑ: Τα πληρώματα του Καρναβαλιού έθεσαν θέμα στέγης – Κατεύθυνση προς Παλαιά Σφαγεία

Την ανάγκη να τοποθετηθεί δημόσια στο θέμα της χθεσινής καρναβαλικής κινητοποίησης, αλλά κυρίως να απαντήσει σε εκείνους που την επικρίνουν για τους χειρισμούς της, αισθάνθηκε η δημοτική αρχή. Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο της χρήσης των Παλαιών Σφαγείων για τη στέγαση της καρναβαλικής δημιουργίας.
Κατά τα λοιπά, ο Δήμος συνέδεσε και πάλι «γνωστές πολιτικές δυνάμεις» και «μέλη τους που δραστηριοποιούνται σε ορισμένα καρναβαλικά γκρουπ», σε μια προσπάθεια να εμφανίσουν τη δημοτική αρχή ότι δεν συνεργάζεται με τους καραναβαλιστές. «Οσο και αν μασκαρεύουν το ψέμα, η αλήθεια θα λάμψει για μία ακόμα φορά» υποστηρίζει και περιγράφει αναλυτικά τις ενέργειες που έγιναν για το φετινό Καρναβάλι που δεν ολοκληρώθηκαν «για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και η ζωή όλων μας».
Η θέση της δημοτικής αρχής είναι ότι «υπερασπίζεται το Πατρινό Καρναβάλι, προσπαθώντας να το διαφυλάξει από την εμπορευματοποίηση και την υποκουλτούρα. Ενα Καρναβάλι που θα διοργανώνεται από το Δήμο, για να ανήκει σε όλους. Να μη μετατραπεί η μεγάλη λαϊκή γιορτή της πόλης μας σε μπίζνα για τα κέρδη ορισμένων». Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν εκτοξεύεται για πρώτη φορά σε βάρος καρναβαλιστών που δεν κατονομάζει. Το είχε κάνει και πριν από δύο χρόνια με συνέπεια την προσωρινή «διάσπαση» του Κρυμμένου Θησαυρού.
Οσον αφορά στο θέμα της στέγασης των καρναβαλικών πληρωμάτων στις παλιές αποθήκες του ΑΣΟ, ο Δήμος υπεραμύνεται των πρωτοβουλιών που πήρε για να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί τους καρναβαλιστές.
«Μεγάλο κτίριο με τις προδιαγραφές που απαιτούνταν δε βρέθηκε, παρά τις προσπάθειες όλων. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, έγινε κατανοητό σε όλους ότι η λειτουργία του νέου χώρου θα έχει κανονισμούς, θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες καρναβαλικών γκρουπ, θα διασφαλίζεται η ασφάλεια των συμμετεχόντων» αναφέρει και προσθέτει ότι ο καρναβαλικός οργανισμός συνεχίζει τις προσπάθειες και σκοπεύει να απευθυνθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και στους φορείς της πόλης, «να υπογράψουμε προγραμματική συμφωνία, ώστε να εξασφαλιστεί διαχρονικά το ενοίκιο της νέας εγκατάστασης.».
Αναφορικά με τα Παλαιά Σφαγεία, λέει ότι θα αποτελέσει σύντομα «χώρο ποιοτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας των καρναβαλιστών, που θα είναι όλο τον χρόνο ανοικτός στη διάθεση του λαού, της νεολαίας της πόλης μας και των επισκεπτών της».
Το Κομιτάτο
Εξάλλου, το Καρναβαλικό Κομιτάτο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι στηρίζει τον Αγώνα των Πληρωμάτων. «Η Ιδιωτική πρωτοβουλία που αναζωογονεί, αναδεικνύει και αναβαθμίζει το Πατρινό Καρναβάλι εδώ και μια γενιά, αξίζει και δικαιούται μια μόνιμη στέγη». Υπομένει την απόθεση αρμάτων και μικροκατασκευών στον υπαίθριο χώρο στο Πετρωτό και επιμένει στην διεκδίκηση των συμφωνημένων με τον Δήμο.

Με μουσική Εμίρ Κουστουρίτσα μέλη πληρωμάτων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταχείριση του Δήμου σε βάρος τους. Ίσως και να περίμεναν μεγαλύτερη ανταπόκριση πάντως.
Γραμμένο με καρναβαλικές κατασκευές και καπέλα ένα μεγάλο sos με κεριά να το φωτίζουν. Αίτημα; μια «στέγη για το καρναβάλι» όπως είχαν γράψει και πάνω στα κεραμίδια -συμβολικά καθώς το Πατρινό Καρναβάλι δεν εχει δικο του κεραμίδι – τα οποία τα μέλη των πληρωμάτων κρατούσαν ανά χείρας.