ΠΑΤΡΑ: Τα κριτήρια για την τελική επιλογή του μοντέλου αξιοποίησης του Θαλασσίου Μετώπου – Οι τρεις ενότητες

Πιοτικά και ποσοτικά θα είναι τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθούν οι προτάσεις που θα υποβληθούν για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας.  Η πρωτοτυπία, η λειτουργικότητα της πρότασης και η επιλογή υλικών με βάση τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου είναι ορισμένα από τα κριτήρια που αναφέρονται στην προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του Δήμου.
Ως ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού και υποβολής των μελετών ορίζεται η 28η Σεπτεμβρίου 2020.
Η Κριτική Επιτροπή θα λάβει υπόψη της ακόμα ως κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων την εκπλήρωση των στόχων του Διαγωνισμού, την ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα της πρότασης, την υιοθέτηση νέων καινοτόμων μέτρων και μεθόδων ενταγμένων στην αρχιτεκτονική του τοπίου, την ενεργειακή διαχείριση του χώρου, την επιλογή ποιοτικών υλικών συνδυασμένων με προσιτό κόστος συντήρησης, την ποιότητα της παρουσίασης της πρότασης και την τεκμηρίωσης της.
Ο σκοπός του διαγωνισμού που θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του Δήμου είναι να αναδιοργανωθεί ριζικά το παραλιακό μέτωπο, να συνδεθεί το κεντρικό τμήμα της πόλης με το υγρό στοιχείο και να επιτευχθεί η αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή της παράκτιας ζώνης.

Η μελέτη θα αφορά μια έκταση συνολικά 330 στρεμμάτων και συγκεκριμένα το τμήμα που ορίζεται από το ανάντη πεζοδρόμιο των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου – Όθωνος Αμαλίας – Ακτής Δυμαίων έως τις προβολές της Κανελλοπούλου και της Βενιζέλου, και επί πλέον στο τμήμα που ορίζεται δυτικά της οδού Αώου έως την ακτογραμμή και μεταξύ των οδών Τερψιθέας και Κανελλοπούλου.
Στο πρώτο στάδιο που θα έχει το χαρακτήρα διαγωνισμού ιδεών η κριτική επιτροπή θα επιλέξει από τρείς έως οκτώ προτάσεις, οι μελετητές των οποίων θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο που θα έχει το χαρακτήρα διαγωνισμού προσχεδίων. Στο στάδιο αυτό όσοι επιλεγούν από το πρώτο στάδιο , θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου φάκελο πρότασης.
Από τους νέους αρχιτεκτονικούς φακέλους η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τρείς μελέτες προς βράβευση. Ο Δήμος θα μπορεί να αναθέσει κατόπιν διαπραγμάτευσης ( με αμοιβή η οποία θα κυμαίνεται στο ποσοστό του 60% της προεκτιμώμενης αμοιβής) την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής του έργου, στην ομάδα μελέτης που θα βραβευτεί με το Α΄βραβείο του διαγωνισμού προσχεδίων.
Η κριτική επιτροπή θα είναι επταμελής και θα απαρτίζεται από δύο κριτές «εκ προσωπικοτήτων» με τους αναπληρωτές τους που θα υποδείξει ο Δήμος, ένα εκπρόσωπο του Δήμου με τον αναπληρωτή του, και τέσσερις κριτές με τους αναπληρωτές τους από το σχετικό κατάλογο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Κάθε μελέτη του πρώτου σταδίου που θα προκριθεί στο δεύτερο, θα λάβει χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι ο μελετητής ή η ομάδα μελέτης θα συμμετάσχει και στο επόμενο στάδιο. Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να εξαγοράσει μέχρι πέντε επιπλέον μελέτες που θα υποδείξει η κριτική επιτροπή με το ποσό των 5.000 ευρώ για κάθε πρόταση. Στο δεύτερο στάδιο θα απονεμηθούν τρία βραβεία με εισήγηση της κριτικής επιτροπής (83.700 ευρώ το πρώτο, 61.380 ευρώ το δεύτερο και 40.920 ευρώ το τρίτο).
Εκτός αυτού, ο Δήμος μπορεί να αναθέσει κατόπιν διαπραγμάτευσης την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής του έργου, στον μελετητή ή ομάδα μελετητών που θα βραβευτεί με το Α΄ βραβείο του διαγωνισμού προσχεδίων, για την υλοποίηση του έργου σταδιακά, στις τρεις διακεκριμένες κατωτέρω ενότητες του Θαλασσίου Μετώπου:
1)Του τμήματος μεταξύ των προβολών των οδών Ε. Βενιζέλου και Τριών Ναυάρχων,
2) Του τμήματος μεταξύ των προβολών των οδών τριών Ναυάρχων και Θεσσαλονίκης και
3) Του τμήματος μεταξύ των προβολών των οδών Θεσσαλονίκης και Κανελλοπούλου. Το ποσοστό του 60% της προεκτιμώμενης αμοιβής βάσει του σχετικού κανονισμού ανέρχεται σε 3.473.386,76 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.